måndag, november 21, 2011

Fondkokning på älgben



Jag följde ett recept jag fick av min gode vän Peter som i sin tur gått på Morbergs tips. Modifierade något då jag hällde i rödvin och portvin istället för bara vatten.
Efter nerkokning av två grytor fick jag knappt 2 liter härlig fond i geléform som jag nu kan skeda i mina såser, grytor och röror.

6 kommentarer:

  1. Jag tog en massa ben från älgen sist. Har fryst in det än så länge. Flera har sagt att det blir jättebra om man gör fond själv på älg.

    SvaraRadera
  2. Hej Fredrik.
    Denna kommentar har tyvärr inte alls något med ditt inlägg att göra, utan är en förfrågan.

    Jag har precis dragit i gång en blogg och lagt in en del länkar till andra intressanta bloggar inom ämnet jakt, däribland din.

    Tänkte därför höra mig för om du skulle kunna tänka dig att länka min också i "utbyte"?

    http://emmeliemagnusson.blogspot.com/

    Vore mycket tacksam för samarbetet och önskar dig välkommen som läsare.

    Du kan döpa länken till ”Emmelies jakt och sportskytte” om du önskar ha ett namn?

    Mvh Emmelie

    SvaraRadera
  3. Gött Fredrik, blev den god?? Hur mkt blev det? hur många grytor kokade? Nyfiken som få....

    SvaraRadera
  4. Majsan: Bara att ta fram grytan och sätta igång!! :)
    Milla: Japp. Den blev väldigt god. En aning mycket tomatsmak. Ska nästa gång ta mindre tomatpuré. Fick köra 2 grytor på ca 5-6 kg ben. Kokade ner det till knappt 2 liter som i kylt tillstånd är en rätt fast gelé. Blir perfekt att sleva i till grytor och såser.

    SvaraRadera
  5. Att leva med dig måste vara farligt! Vad mycket gott du gör! Jag brukar ta ben från älg (nacke, revben m.m.) och lägger det i saltlake i en vecka. Sen kokar jag köttet. Det blir så mört och fint. Smälter på tungan.

    SvaraRadera
  6. Tack Miranda. Intressant med saltlake biten. Det får jag nog testa nån gång. :)

    SvaraRadera