tisdag, december 14, 2010

Modifiering av ett SP88 vapenskåp

Köpte förra året ett nytt vapenskåp. Valet föll på ett Scandinavian Safe SafePower SP88 från Hylte Lantmän. Snabb och smidig leverans så all heder åt Hylte. :)

När jag öppnade skåpet såg jag att stöden för vapnen var någon form av skumgummi/plast variant med klet på baksidan. Dessa skulle sättas på vars en sida och sen skulle man få sätta bössorna omlott för att få plats. Dock var nog inte tanken att piporna skulle vila mot dessa då dem var alldeles för grunda och kikarsiktet gick emot först. Satte man dem på sikthöjd så att säga så blev det åter problem eftersom en del bössor saknar sikte och dem som har sitter på olika "höjd" när bössan står upp. När jag så skulle ta ut ett gevär som var långt bak så fick jag antingen lyfta ut alla framför eller krångla och lirka ut det med risk att de andra bössorna trillade eller skavde mot varandra. Efter några månader så lossnade dessutom dessa stöd då klistret släppte från själva stödet och kletet satt stenhårt fast i skåpet.
En annan väldigt intressant/rolig och samtidigt skrämmade sak är att företaget marknadsför detta skåp som "lämplig förvaring för upp till 16 gevär men godkänt för 20 gevär". Hur i helskotta ska jag få plats med ytterligare 10 gevär i detta skåp, än mindre 14 gevär till?????? Ska man knöla, ställa varannat gevär upp och ner, slänga ut alla hyllor osv för att överhuvudtaget lyckas?? Nej, lämplig förvaring för 6-8 gevär om man är någorlunda rädd om sina vapen stämmer bättre överens med verkligheten.
Jag tycker det är väldigt synd att dem gör ett så pass bra skåp och sen låter typ den viktigaste detaljen vara så kass. Mitt förra skåp till exempel, (ett Norlyx HL6), hade en jätte enkel lösning som liknar den jag nu gjort själv. Fästena finns ju redan på ena sidan av skåpet så dem hade kunnat göra ett 100%-igt skåp med väldigt små extra medel.

En tanke formades under året och för några veckor sen fixade jag till egna stöd så att nu står gevären i två rader och inte omlott. Jag sätter dem gevär jag använder oftast längst ut och det funkar kanon.En annan förbättring jag gjorde var att sätta små möbeltassar på utvalda ställen så det inte klonkar när man stänger dörren. I övrigt är väl skåpet bra. Hyllorna vid sidan om fyller sin funktion och facken i dörren är kanon.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag har just läst lite på din blogg. Intressant att se hur andra jägare har det. Själv är jag dålig skribent men istället har jag en hemsida där alla jägarkollegor kan köpa trikinkit. Jag började med detta när SVA slutade att skicka ut gratiskuvert. Först tänkte jag att det var väl ändå själva den, tretti grisar skjuter vi inte på flera år. Min yngsta grabb sa då att du kan väl sälja styckevis över nätet. Vi funderade ett tag och så var det fixat. Ingen jättelönsam affär men ofta kontakt med jägar runt om i landet. Sidan heter: www.trikinprov.se
  Jag undrar om du skulle kunna hjälp oss genom att skriva om detta på din blogg och lägga in en länk till vår sida. Som tack för detta får dina läsare, och du, rabatt på trikinproven.

  Det skulle vara bussigt om du kontaktade mig och säger vad du tycker om detta.

  Vänlig hälsningar


  Gunnar Friskopp
  gunnar@friskopp.com
  070-333 66 88

  SvaraRadera
 2. Ävebn jag är besviken över hur dåligt ställ till gevären det finns i ett annat så förbannat fint skåp. Blir väl att stå i snickarboa framöver den blaskiga delen av våren... ;)

  God Jul önskas också!

  SvaraRadera