torsdag, december 02, 2010

Gårdagens vildsvinsjakt

Gårdagens jakt var planerad sedan ett par tre veckor tillbaka. Dock som rådjursjakt med Pella. När snön kom så blev det till slut för mycket för att kunna köra rådjursjakt med Pella så vi ställde om siktet till svinjakt. Som tur var kunde Ingemar ställa upp och då det blev en del manfall blev vi bara tre tappra jägare som träffades vid masten 07:35. Det var jag, Nippe och Ingemar. N och jag hade kört rundan innan och spårat av men det var väldigt svårt då det hade snöat under natten/morgonen. Dock såg vi svinslag från minst 2 st grisar som vi tyckte vi kunde börja med. Dagens väder var rätt skapligt med -7 grader, svag NO vind och lovat halvklart.
Nippe pulsade bort mot Jordgubbahygget och jag skulle ta tvärsomvägen ifall de skulle norrut. Ingemar släppte på slagen och efter en stund kunde Nippe meddela att Cilla passerat honom i grisslagen men att dem hade gått ur marken. Cilla släppte ganska snart och återvände. Ingemar skulle släppa en gång till i samma område och N ropade till mig och bad mig köra upp och spåra av Quravägen så länge.
På väg till bilen meddelar Ingemar att Cilla fått upp något och skällde fullt ståndskall. Älg tänkte jag direkt och gick vidare. Hoppade in i bilen och började köra när Nippe meddelade på radion att ett skott var avlossat. Kort koll med Ingemar visar att en gris låg på platsen. Jag vände om och körde tillbaka för att assistera.
En liten gylta på kanske 17kg LV var det som kommit i vägen för en slug så nu fick vi allt ta en kaffe.
Vi beslöt oss sedan för att släppa på samma ställe där den lilla gyltan stog för inte kunde väl en sån liten gris stå helt själv?! Jag tog mig till Tjädertallen som i vinterskrud ser ut såhär:

Cilla jagade runt men hittade inget. Vi åkte då upp till Quravägen där jag passade och Nippe och Ingemar släppte Cilla från vändplanen nordost om på Yasjölivägen. Innan jag ens kommit fram meddelade Nippe att Cilla satt fart mot mig och alldeles snart verkade hon ha nåt i nosen för hon snurrade runt runt på ett begränsat område. Jag täckte av vägen så gott det gick men även här gick vi bet. Osäkra på om slagen var för gamla eller om Cilla var något osäker då hon nyligen löpt. Här är Quravägen i alla fall och in till höger ligger hygget där jag sköt kalven.

Med så få jägare på markerna kunde vi nu spåra omkring lite själva och jag och Nippe tog oss genom skogen i hopp om att finna några hyffsat nya slag. Vi hittade ett ensamt spår som vi beslöt oss att släppa hund på. Ingemar anslöt och här är vi 50m från där grisen gått över vägen.

Inget upptag här heller så vi åkte över till andra sidan för att testa lyckan. Dock så var det först korvgrillning på schemat. 16 korvar hade Nickes kära hustru försett oss med så det var ingen risk att vi skulle gå hungriga från elden. :)
Nästa och dagens sista släpp blev vid masten och jag vek av in på Sundahlavägen. När jag passerade hygget så kunde jag inte låta bli att dra på smilbanden. Hela dagen hade jag undrat vart snön kom ifrån då det var klarblå himmel mesta tiden. Just när jag kom ut på hygget så snöade det på rätt bra och solen sken. Denna vy hade jag:

Jag tog passet vid stenen där det skjutis några grisar. Ett väldigt tätt pass där det gäller att vara på helspänn då man inte har lång tid på sig när grisen väl passerar. Dock var det tomt även i denna såt och vi blåste av för dagen. I backen tillbaka upp mot hygget tog jag dagens sista bild som får gestalta det härliga vinterlanskap vi har för tillfället.

En kanondag i lugnt tempo med goda vänner och rätt bra jakt. Vad mer kan man begära??

2 kommentarer:

 1. Vad härligt det ser ut. Synd att det kommit så mycket snö. Hade varit lagom med 10cm istället för 50cm....

  SvaraRadera
 2. Jättehärligt när solen skiner också men det blir jobbigt att pulsa omkring.
  Håller med dig. 10cm hade varit bra med 1cm nysnö varje kväll runt 17:00. ;)
  Nu tror jag inte det blir mer jakt om snön inte smälter ner lite. Det var många hundförare som lärde sig ett och annat i januari/februari när hundarna blev skadade av vildsvinen när dem inte hann undan pga snön.
  Visst är man kluven. Kul för barnen men skit för jakten. Kan det inte bara snöa i skidbackarna? ;)

  SvaraRadera