onsdag, november 09, 2011

Rökt älgkalvhjärta


På den sista kalven jag sköt (låter som jag skjutit en hel drös vilket jag då inte har gjort...) tog jag hand om hjärtat och lämnade in detta hos Blomlöfs Rökeri, där jag för övrigt lämnar in allt jag ska ha rökt.
I förra veckan var det klart och jag skar upp några provbitar på kvällen. Båda mina barn tyckte det var jättegott men frugan vägrade av princip att ens smaka. Mer till mig då. :)
Jag bjöd även mina bröder och kusiner i lördags kväll som var väldigt imponerade av smaken och mörheten. Dock gissade dem på rökt rådjurskött, ej hjärta. :)
Köttet i hjärtat är så fintrådigt att det näst intill känns som att äta paté. En jättefin del av älgen som jag gissar många låter ligga i skogen med resten av inälvorna. Dock gissar jag att man i norra delarna av Sverige oftare tar hand om detta. I alla fall var det så i det lag jag var uppe hos i Jämtland för några år sen.
Så ni som ej tagit hand om hjärtat innan, testa!

9 kommentarer:

 1. Det är ju bara så fenomenalt gott!

  SvaraRadera
 2. Jag har flera hjärtan i frysen men vet inte vart jag skall lämna in det. Det är ju så få rökerier som tar emot. Funderat på att bygga/köpa en själv.

  SvaraRadera
 3. Spännande ser det ut i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Men Majsan. Tar era rökerier runt om inte emot kött alls för rökning eller är det bara just hjärta dem klagar på? Skumt hur som helst...och synd. :(
  Man kan ju alltid fixa eget men jag tror det är en stor konst att få till den där perfekta rökningen. Fast börjar man aldrig så lär man sig aldrig. ;)

  SvaraRadera
 5. Jag har fått nys på att det skall finnas ett i Gemla utanför Växjö. DIt är det inte alltför långt. Man vill ju inte åka halva Sverige för att fixa det. Hemikring finns inget. Förr kunde man ju lämna in på ICA som fixade det vidare. Men det går ju inte längre.

  SvaraRadera
 6. Synd. Här i Karlskrona kan jag lämna in på Holst fiskaffär och så kommer dem dit från Blomlöfs och hämtar/lämnar två ggr/vecka. Hur smidigt som helst då det är 5min promenad dit från jobbet. :)
  Du får ta upp det med ICA så dem återinför tjänsten. Säkert fler än du som har ett gäng hjärtan i frysen. ;)

  SvaraRadera
 7. Det är ju någon EU grej att inte matvaruaffärrerna får ta emot o vidarebefordra det till rökeri. Annars får jag väl ta en tur ner till Holst fiskaffär, bara 14 mil :-)

  SvaraRadera