tisdag, augusti 16, 2011

Lockbetet framme

Äntligen var det dags för bockjakten. Samling på gården 04:15 och passen var redan klara. Jag och en av våra jaktelever Patrik (Pata) skulle sitta på Möllrastycket där jag sist hade en drös rådjur. Det bådade ju onekligen gott.
Vid 04:25 var vi på smygande fot och hade lite hjälp av den dimma som låg som en slöja över ängen. Ganska snabbt var vi uppe i tornet utan att ha sett eller hört några rådjur. Det var en skön morgon men vinden snurrade något och kunde ställa till oreda ifall rådjuren visade sig.
Strax började vi höra smällar både nära och på håll. Hos oss var det dock lugnt. Tiden flöt på och dimbankarna kom rullande men försvann lika fort. Runt 06:20 ser vi ett rådjur (hondjur) komma farande till vänster om oss rakt över ängen och in i skogen på andra sidan. Vi gör oss beredda ifall en bock kommer efter och kanske att man isåfall skulle kunna vissla fast det. Istället kommer en get ut på samma ställe som det andra och börjar sakta beta sig mot oss.

Jag kollar intensivt mot skogsbrynet ifall någon bock skulle komma efter men icke. Geten verkar avslappnad och betar lugnt och fint. Då ingen bock kommer börjar jag locka lite och kör kontaktläten på Nordik Roen. Geten kollar till lite slött mot vårt håll men fortsätter snabbt att beta. Ytterligare några kontaktläten lämnar Nordiken då jag plötsligt ser en bock stå några meter ut i ängen där dem två andra kom ut. En snabb koll i kikaren visar på en liten pinnabock. Synd då vi endast skjuter sexor. Bara för oss att betrakta dem två djuren framför oss.
Tyckte faktist lite synd om geten då vi lurat den lille kärlekskranke bocken att tro att hon var villig. Sakta gick han mot henne men ju närmare han kom, desto mer besvärad verkade hon bli. Till sist hoppade hon iväg och bocken var inte sen att följa efter. Dem försvann rakt fram från oss sett. 10 minuter efter detta hör vi en studsarsmäll från samma håll inte långt ifrån oss. :(
Faktum är att det runt våra marker sitter danska gästjägare som skjuter allt som är lovligt utan en tanke på viltvård eller att spara fina anlag. Känns ganska tröstlöst att ens försöka få till en bra rådjursstam med såna förutsättningar. Tror vi hörde 4 olika smällar runt oss denna morgon. :(
Vid 07:30 bryter vi upp utan att ha sett något mer. Vi tar en annan väg tillbaka till bilen och när vi passerar en "dansk" åker ser vi två personer som står vid vägen och kollar på oss med kikare. Vi tar sedan bilen tillbaka förbi dessa personer och ser då att det går 4 danskar (antar vi) ute på vallen och verkar leta efter nåt. Verkar som att den lille pinnabocken antingen missades :) eller skadesköts. :( Ett intressant faktum är att under rätt många år så har aldrig danskarna kontaktat vår markägare för att något djur gått över gränsen vid skott. Är dem rackarns duktiga skyttar eller ligger det en hund begraven här? Den senaste synen av 4 letande danskar pekar ju åt ett visst håll...
Hur som helst. Efter bockapremiär var det frukost hemma på gården hos Niklas som traditionen bjuder. I år var det ovanligt många som dök upp och det var ju alldeles förträffligt trevligt. Det var jag, Niklas, Kalle, Jens, Kocken, Pata, Mats, Ulf, Tom, farsan och Boo. Även en del fruar vågade vara med. ;) Mycket ljug och en del sanningar delades innan det var dags att pallra sig hem till vardagen. Bara att ta nya tag till kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar