söndag, maj 30, 2010

Provtryckning av grillen


Har ju fått en del förfrågningar om att få låna/hyra grillen så då kände jag att jag måste ju snurra igång den så att jag vet att den funkar som den ska med allt.
Sagt och gjort. Frugan hade köpt en hel karré på 2,5kg som jag lade beslag på och marinerade.
Nu märkte jag direkt den första fördelen och det var de flyttbara tvärgående ribborna på spettet. Bara att flytta ihop så passade köttbiten perfekt.
Det blåste lite så skydd runt om är ett måste men det hade jag räknat med. Får nog fixa till så att jag får tre skräddarsydda plåtar att sätta runt om. Nu fick jag ta vad jag hittde hemma vilket blev 2 mineritskivor, 1 spånskiva och ett plastbord som jag av förklarliga skäl fick sätta ganska långt ifrån.
Höjden på spettet gentemot kolen var det som inte funkade. På tok för mycket luft mellan. Måste sänka det lägsta steget med ca 15cm. Nu löste jag det med att höja kolplåten 15cm istället så det funkade ju bra. Tyckte det kändes som att det grillades långsamt så jag stannade snurren en stund. På 10-15min blev det bränt så att ha automatsnurr verkar vara en riktigt bra idé. Jag drog upp karrén till 70 grader och det tog ca 3h men då höll jag på och fixa, testa och kalibrera hela tiden så med riktiga plåtar runt om så får man ner denna tid ganska bra. Dock är nog en lättrökt variant bra om man ska helgrilla vildsvin så man "bara" behöver värma på köttet.
Nu vet jag vilka småjusteringar som behövs. :)

2 kommentarer:

  1. Går där på en halv gris på den???

    SvaraRadera
  2. Hel, halv eller som i detta fallet, en hel karré på 2,5kg. :)

    SvaraRadera