torsdag, juli 08, 2010

Omringad av grisar och stirrande uggleungar

Dåligt med nya bloggade bilder nu men känner att jag ändå får skriva av mig lite för sitter i soffan och kollar på VM gör jag inte. ;)
Har suttit och vakat åtminstone 3 gånger sen jag sköt sist men det var lugnt de första två gångerna. Min tidigare princip att aldrig använda myggmedel på passet har jag ju nu skrotat vilket gör att det blir något mer behagligt att vänta i natten....
I måndags kände jag mig sugen att ta en sittning på ST då vi nog inte suttit där sen Kalle sköt sist den 29:e Mars! :O Just denna kvällen hade faktist utetemperaturen sjunkit något och låg inte på mer än 17 grader. Riktigt torrt i marken är det nu också så det frasar och knakar rejält när man går genom skogen. Kändes som mission impossible att smyga så jag knatade på. Framme vid tornet 21:45 hör jag det nu så vanliga fnysandet och en gris ger sig iväg strax nedaför tornet. Fint! Då är dem ute ikväll. Klättrar upp i kojan och blir lite förvånad hur lätt den vanligtvis blytunga dörren är. Torr som fnöske och helt upprutten. Jag blir faktist uppriktigt glad varje gång den inte trillar ner när jag öppnar. Dessutom sitter den bara på ett gångjärn då det inte längre finns något att fästa ett andra gångjärn i. Det roliga i kråksången är att vi pratat om att det är dags att byta ut tornet i två år nu men jag gissar att det inte blir av förrän någon av oss ligger i rasmassorna efter att det har rasat.
Nåväl. In i tornet, kudden på stolen (så jag får bra skjuthöjd då stolen är inställd för långeman), bössan lutandes i hörnet, kikaren på stolen bredvid och njuuuut. Alltid lika skönt när allt är på plats (inklusive jag själv) och man bara ska vänta.
Tar upp telefonen för att messa om den bortskrämda grisen då det flaxar till i slänten. En uggleunge sätter sig på en stor sten ca 10m ner i slänten. Häftigt. Är inte speciellt bortskämd med att få se ugglor, varken stora eller små, så jag tycker det är jättekul. Då flaxar det till igen och en till kommer glidande och sätter sig på en pinne bredvid. Nu jäklar. Två på samma gång. Upp med kikaren och kolla. Då flaxar det till igen och en tredje (!!) kommer och sätter sig först på den andra men inser att det inte funkar och hoppar då ner på pinnen framför den andre. Nu är man glad. Verkar som att de ser att jag flyttar mig lite i tornet för alla tre sitter och vrålglor rakt på mig hela tiden med huvudena sicksackandes i sidled på ugglevis. :) De sitter kvar en bra stund så jag fortsätter skriva på smset, nu med sällskap. Då börjar det knaka nere i kärret och gris är på väg in. En ensam rör sig sakta mot mig och jag får snabbt avsluta smset och göra mig redo. Dock verkar grisen vika av och gå iväg från mig så jag får gå ner i stridsberedskap. Man kan väl säga att detta var början till den grissafari som det blev denna kvällen för ända fram till 01:15 hade jag gris framför, bakom, till höger och vänster om mig. De var så nära tornet bakom mig så jag undrade om de skulle göra mig sällskap inne. Hörde stora grisar som bråkade kanske 40m från mig och även andra som kom i olag med varandra och sprang förbi på bara 30-40m, dock utom synhåll. Det dånar rätt rejält då ett par stora grisar tar sig fram snabbt genom skogen. Jag hade en grupp om 3-4 som gick i en lov på 270 grader runt mig och sen tillbaka och bort. Vet inte om det fick vittring av mig men det vore konstigt annars med tanke på kvällens parfymering. Jag såg grisar vid 3 tillfällen men ingen som stod still många sekunder och heller inte där vi vill ha dem vid skott. Ingen gris var framme på åteln vilket jag tyckte var mycket märkligt men som senare skulle få sin förklaring. Jag hade ett par som bökade väldigt nära i åtelgläntan på bara 20m men som hade en massa sly framför sig så jag såg dem inte alls. Frustrerande!!
Kan säga att jag var väldigt aktiv inne i kojan. Fick ju sitta beredd med Stig nästan hela tiden och konstant byta glugg då grisarna rörde sig snabbt runt om. Väldigt svårt att höra exakt hur dem rör sig med hörselkåpor på (inte på grisarna utan på mig). Ljudet studsar lite konstigt inne i kojan och ibland när dem är bakom så låter det som att de är snett framför.
Som sagt, vid 01:15 fick det vara nog. Skulle ju upp och jobba som vanligt dagen efter så de svin som var i närheten fick helt enkelt skrämmas iväg då jag gjorde iordning mig och gick till bilen.
Oj vad tiden går snabbt när man har kul.
I tisdags var Kalle och jag uppe för att röja vid åtlarna och samtidigt ha lite underhåll på automaterna. Döm vår förvåning då båda automaterna var ur bruk. Den ena var förståelig då det var den som hade åkt i backen ett par veckor tidigare och styrbatteriet var rostigt och glapp. Då förstod jag även varför grisarna inte gått fram till åteln för att äta.
*******************************************
Notis: Nicke har erkänt sig ha fel!! :o
En annan kille i närheten hade också haft misstänkt skadegörelse på sina åtlar med välta automater men han hade sett på åtelkamerabilderna att det var en stor gris som vält dem.
Case closed!
*******************************************
Den andra automaten hade helt enkel nollställt sig och utfodrade inte trots nya batterier. Vi har dessutom exakt samma beteende på vår tredje åtel. Vi kör med Accufeeder automater och inte haft problem med dem innan men nu. Alla verkar strula. Två nollställer sig och den tredje sackar efter 5 minuter varje dygn. Skumt är det. Det är dessutom olika åldrar på alla tre men strulen kom samtidigt. Dags för test av nytt märke??
Hur som... Kalle och jag röjde friskt, tjärade på och majsade ut så nu är det som det ska igen.
Får se om det blir ny sittning till helgen...

2 kommentarer:

  1. Rackarns vad gris ni har. Vi har inte en ända gris vid foderspridaren nu. En mård var allt som va på bilderna från kameran.

    SvaraRadera
  2. Ja, gris finnes. Ska bara ha dem där jag vill under den tid jag vill också. Den nöten blir något svårare att knäcka. :s

    SvaraRadera