onsdag, juli 14, 2010

Jakt på sädgrisar


Nu på pass, sen smygandes på dem. Har skyhöga förväntningar på denna jaktform. :)
Uppdaterat 15/7.
Originalplanen var att jag skulle sätta mig på ST en stund men när Ingemar ringde 17:43 och frågade om jag ville hänga på och jaga vildsvin i sädesfälten så behövdes ingen tid alls för att fundera. Har hört många prata om denna jaktform och om hur mycket roligare och mer spännande det är än mycket annan jakt men inte haft någon möjlighet att testa tills nu då.
21:30 mötte jag upp Gillis vid deras jaktmarker och han förklarade att där var gris varje kväll och att han kunde garantera att vi åtminstone skulle få se gris. Vi skulle jaga av några vete och ärtfält. Vi började med att jag satte mig i ett torn i en skogsdunge mitt på ett fält och att Gillis skulle gå en runda och se ifall grisarna tryckte i dikena. Jag hörde lite knak från skogen en bit bort men inget i fälten. Precis innan Gillis var framme hos mig hör jag att det kommer ut gris på fältet och börjar äta. Det liksom smäcker till när grisen drar av axen. Misstog det först att vara små knak från skogen men insåg vad det var när jag samtidigt hörde grisen smaska ljudligt.
Rätt som det var såg jag en ljuskägla strax bakom mig. Gillis hade hunnit fram och hade inte hört grisen ännu. Bara för mig att smyga ner och bort. Trots knak och div ljud såhör jag fortfarande grisen äta när jag kommer fram. Vi beslutar oss för att smyga bortåt och se om vi kan komma inom skotthåll. Sagt och gjort. Bara att knata. När vi har ca 25m kvar vågar vi oss inte fram längre för risk att vittringen röjer oss. Gillis berättar regeln: Först till kvarn. Vi ställer oss bredvid varandra och kollar in grisen genom siktet. Jag tycker inte att jag reder ut riktigt hur grisen står men Gillis har klockrent fält och låter sin bygelrepeter skicka skottet. Grisen drar och vi avvaktar. Jag står kvar och dirigerar medan G går fram till skottplatsen. Inget blod där. Jag ansluter och vi kollar omgivningen. Jag går in en bit och sen vänster för att korsa spåret där den gick. Sammanstrålar med G en bit bort och vi börjar dividera om vart den gick. Det gick en gris till på fältet och vi är inte helt säkra på vilken som gick vart. Då säger G plötsligt, "Där är det blod". Vi har turligt nog stannat exakt där blodspåret gick och nu var det lättare att fortsätta. Små luftbubblor i blodet skvallrade att det snart skulle vara över och mycket riktigt, 5m längre in låg den. Galt på 66kg LV. Exemplariskt skott genom bogen. Bara att lyfta på hatten och gratulera Gillis. Grisen ser ni på bild ovan.
Hämta bilen, baxa in och köra bort till nästa fält. Efter att ha smugit en bit in hör vi åter gris. Vi fortsätter till ca mitten av fältet (dock i kanten av det) och hör då att grisarna pustar lite och förflyttar sig bortåt. Vi smyger efter och ser då en gris ca 40m ut. Vi vet inte om det är axen som är högre här eller om grisen är mindre men det är inte många cm som sticker upp av ryggen. Jag är på vippen att trycka av men tycker det är lite väl svårt skott. Vi avvaktar men grisen jobbar sig utåt. Vi försöker då smyga rakt ut men det dånar nåt fruktansvärt och mycket riktigt, det kan inte heller grisarna missa utan dem ger sig av.
Vi avrundar och ger oss av för att ta hand om grisen. Hemma ca 04:15 till en väldigt orolig fru som inte fick svar på något av sina 13 samtal och 3 sms. Inte bra att stänga av ljud och vibrator och sen glömma meddela status när man jagar svin. :( Lovar bättring till nästa gång.
Tusen tack till Gillis (och Ingemar) som bjöd med mig. Nästa gång vet jag vad som väntar.
PS. Nu har jag några klövar till dig Kent.

2 kommentarer:

 1. Jädrans vad roligt det låter. Inte är väl jag avis......Vi har inte en ända gris nu vid spridaren Hmmmm. Kalasbra med klövarna :-)))))

  SvaraRadera
 2. Klart ni inte har gris vid spridaren. De är ju hos oss i fälten. ;)
  Ligger din åtel nära något kärr eller vattenhål?
  Om inte förstår jag varför de lyser med sin frånvaro.
  Smsa när du vill hämta. :)

  SvaraRadera