onsdag, juni 16, 2010

TSXen gjorde jobbet


I tisdags kväll var jag och Nippe uppe och fixade åtlarna. En av dem var vält (ST) och min och Nippes åsikt gick isär. Jag trodde att svin vält ställningen medan Nippe trodde på sabotage av tvåbeningar. Lyckligtvis hoppade foderautomaten igång trots att fästen gått av och plastdelar spruckit så det var bara att lappa ihop och dra igång. WTC åteln hade legat nere 10 dagar då båda batterierna i foderautomaten var kassa men tjärna fanns fortfarande tillgänglig för grisarna. Döm vår förvåning när vi kollade kameran och såg att det varit besök i stort sett varje natt och dessutom kom två galtar först, var för sig. Dels en liten på ca 70kg och en betydligt större.
Hur som helst. Vi boostade med korn, majs, potatis och ny tjära samt dikade ur "sjön" som blivit under automaten men vår erfarenhet säger att det aldrig är svin den första natten, särskilt när man varit där sent. Jag tänkte ge det några dagar och sen sätta mig.
Dagen efter hade suget byggts upp alldeles för mycket och jag var tvungen att fresta lite. Jag skulle bara lägga Elliott innan jag åkte men efter att ha legat 30 minuter och själv nästan somnat så fick jag lämna över till en lätt protesterande fru. Lagom groggy fixade jag mig iordning och drog 20:20. Tempen visade 17 grader men långfillingarna var ändå på då det lätt kan halka neråt 7-8 grader och sitter man still är det inte lätt att hålla värmen.
På väg till WTC ser jag inte ett enda djur trots kanonkväll vilket får mig att fundera. Med 10m kvar till tornet går automaten som är ställd på 21:00 så allting är på topp. När jag tittar ner mot åteln ser jag dessutom att majslådan är länsad och det FÖRSTA natten. Nu bara måste det vara hett.
*****
Här måste jag flika in med en liten teori jag har. Man får aldrig skjuta något om man har med sig en ny pryl på passet. Spelar ingen roll vad det är men är det nytt så är det bara att sitta av och hoppas på nästa gång. Nu har jag turligt nog suttit av både nya pannlampan och modifiering av bössan samt nya ammunitionen så därför kändes det extra bra. Allt injagat!! :)
*****
Börjar leta i fickorna efter mobilen för att avlägga rapport till Nippe men inser att den ligger kvar i bilen. Nåväl, ska nog klara mig några timmar utan.
När jag sitter där och tittar ut är jag otroligt lycklig att jag dränkt in mig i US622 myggmedel för det fullkomligt vimlar av knott och mygg samt en och annan geting. Dock så lämnar de mig ifred och jag känner dessutom att den väldigt svaga vinden för den skarpa doften bort från åteln.
Det är en skön kväll. Hör det prasslar nedanför tornet och ser två skogsmöss jaga varandra nerför slänten. Fåglarna kör sin inrepeterade symfoni för säkert 70:e gången och ett smaldjur kommer smygande in på hygget snett bakifrån till höger. Dock så är det något som skrämmer det och det hoppar tillbaka. Säkert min lukt då vinden ligger ditåt. När jag sitter där med kikaren och kollar (tyvärr med öppen mun) känner jag plötsligt att jag fått en fluga eller liknande i halsen. I normala fall hade jag börjat spotta, fräsa, hosta och harkla mig för att slippa denna extra proteinkick men i detta läget är det liksom inte passande. Sväljer ca 10gånger innan jag tycker mig känna att halsen återigen är ren.
Nu blir jag lite förvånad för smaldjuret kommer tillbaka efter några minuter och fortsätter fram mot åteln. Med ca 30m kvar så stannar det och tittar mot åteln med lyft huvud. 10 sek senare skuttar det iväg och jag vänder min uppmärksammhet rakt fram igen. Nåt måste ha skrämt det och inte fasen var det jag. Direkt hör jag några diskreta knak och jag nästan vet att det är någon utav galtarna som är på ingående. Jag slänger på mig lurarna och tar upp Stig medan grisens rörelser maskerar mina små ljud. Jag är helt redo när galten gör entré. Ser att den minsann inte är liten men är inte helt säker på att det är galten då vi haft rätt många suggor på åteln. Det är lite sly i vägen men jag inväntar en förflyttning så jag kan säkerställa kön. Den rör sig fram mot majslådan och så fort jag ser buklinjen på den så visar sig penseln. Inget snack utan bara att invänta bredsida vilket också kommer inom ca 15sek.
Nu får Stig möjlighet att tala det nya språket han lärt sig, nämnligen Barnes TSX. Grisen svarar med 180 grader helt om och iväg. Hör dock att den plaskar på stället bara en liten bit in och drar några sista pustar. Lugnet lägger sig åter över WTC och jag har fortfarande inte fått något myggbett. Runt 21:45 gick skottet har jag räknat ut i efterhand.
Beslutar att låta det hela vila lite medan jag hämtar bil och mobil och när jag 10 minuter senare kommer fram till skottplatsen finns inte en blodsdroppe. "Min" eftersökspatrull sitter själva på pass men jag vet ju ungefär var den ligger så jag knatar in i slyet. Bara 7-8 m från skottplatsen ligger den. Skottet tog klockrent men ingångshålet är så litet att jag inte hittar det. Utgångshålet är lite väl blygsamt men kulan har bevisligen gjort jobbet och hade den gått längre hade det säkert hunnit rinna ut en del blod.
Bara att baxa bort till bilen och lasta in. Vågen stannade på 68 kg LV så vår estimering på 70 kg från bilderna var ju inte jättelångt från sanningen. Här ser ni själva en bild tagen för några dagar sedan på galten som vi döpt till Långbeningen.Här även en bild när jag dragit ut den ur det värsta slyet. Stig ville också vara med.


Men, den store går kvar så det dröjer nog inte länge till nästa sittning...

9 kommentarer:

 1. Roligt GRATTIS till dig och ( Stig :) )

  SvaraRadera
 2. Tackar Anders. Ska hälsa Stig när jag kommer hem. ;)

  SvaraRadera
 3. Härligt. Grattis. Du vet vart klövarna kan få komma om du får för många :-)

  SvaraRadera
 4. Tack Kent. Klövarna är dina. Same procedure as last year? ;)
  Tackar Daniel!

  SvaraRadera
 5. Grattis !!

  o tack för en bra och välskriven blogg =)

  SvaraRadera
 6. Tack tack Jens. Kul att "se" dig här! :)

  SvaraRadera
 7. Tack för bloggen,kul att följa.
  Grattis till dig och Stig.
  Tora i Småland.

  SvaraRadera