måndag, oktober 14, 2013

Sitter och glor

Första dagen för älgjakt här nere i söder. Förväntningarna som vanligt på topp.
Förberedelserna har varit på topp och trots att allt blev som jag hoppades så blev det ändå fiasko.
Vi backar fem timmar.
Iförd bara en massa sockor var det en baggis att smyga ut mot passet. Halvvägs ut ser jag siluetten av ett rådjurshuvud mitt på stigen 60m fram. Upp med kikaren och konstaterar att det är en liten bock. Orkar inte stå där och vänta på att den ska lunka iväg självmant utan vaggar lite fram och tillbaka i hopp om att den ska ana oråd och smyga iväg. Fick rätt till 50%. Den ger sig av men skäller och gruffar på vägen.
Jag smyger vidare och kommer helt ljudlöst fram till tornet. Även klättringen uppför stegen går knarrfritt och jag får upp näsan över kanten på räcket. Slänger en jblick över hygget rakt fram och blir väldigt förvånad då det står en älg på ca 100m. Upp med kikaren och ser en massa taggar på ena sidan hornet. Oj oj oj. Denna är ju skjutbar och dessutom väldigt fin. Får snabbt in den i siktet men då den är ställd något från mig och inte helt ren bredsida avvaktar jag. Jag är på väg att skicka en bula några gånger men vill ha lite mer från sidan. Sakta går den åt höger och vinklar ytterligare lite bort från mig innan den lyckats komma bakom några träd och utom synhåll. SKIT!!! Varför sköt jag inte???
Kollar till vänster och ser då ett älghuvud till. Då reser sig ytterligare en tjur och jag får in även denna i siktet.  Fyra taggar... Och vi som bara skulle skjuta sex och uppåt. Puhhh. Denna går däremot med fin bredsida hela tiden.
Jag lockar lite och den lille stannar upp.
Varför lockade jag inte på den store?? Då hade den säkerligen vridit upp sig det där lilla jag behövde.
En stund senare fortsätter den lille bortåt och kvar sitter jag med stor förtvivlan och ångrar skottet jag inte sköt.
Ja, det sägs ju att man aldrig ska ångra ett icke avlossat skott men den som kom på det har nog inte haft en så fin tjur framför sig med en egentligen tillräcklig bredsida.
Nu känns det mest tungt och även färdigskjutet på tjurar i vår grupp så det är bara att sikta in sig på kalv och gris. Visserligen kviga kvar men det är lurigt att veta om en kalv är i närheten eller inte.
Vi får väl se hur det artar sig framöver. Jakten är inte riktigt över ännu.

4 kommentarer:

 1. Det var jo nærme. Angret også et icke avlossat skott på en dovspets, synes det er lov:) Lykke til videre med jakten.

  SvaraRadera
 2. Ångra ALDRIG ett skott man inte skjöt Fredrik. Fanns någon anledning till att man inte tryckte som man kanske ej minns efteråt, korset kom fel, för långt, för fort, stod fel eller vad som. Jag har haft några lägen själv bara i år då det inte kännts 100% och då smäller det inte från min bössa i alla fall. Chanserna kommer vad det lider även om dom runt hånar för att man skjuter för lite själv för i mitt fall mina hundar.
  Den stora är ännu större nästa år =).

  SvaraRadera
 3. Har precis hittat din blogg. Tack för jävligt underhållande läsning och bilder !

  Med vänlig hälsning Mårten från Sörmland

  SvaraRadera
 4. Tackdetsamma Jaktasle!!
  Kent: Så är det ju i normala fall men denna gången vete fasen. Allt var egentligen bra men det räckte tydligen inte för mig utan jag ville visst ha den ultimata uppställningen av älgen. Du vet, den som gapar efter mycket... Näe, skottet borde ekat!!
  Kul att du hittat hit Mårten och tack för de vänliga orden. :) Det har ju varit lite kasst med uppdateringar här ett tag men kanske att det blir bättre ju längre jaktsäsongen går.

  SvaraRadera