söndag, oktober 20, 2013

Igår var en bättre dag

Puh. Skrev ett långt och utförligt inlägg på passet igår men det blev fel vid överföringen och hela inlägget försvann. Sååå drygt att skriva om. Det var ju trots allt så mycket bättre förra gången. ;)

Nippe mailade ut i förrgår att vi fick välja pass själva och det var först till kvarn. Då jag inte suttit på Brånet ännu en morgon i år så knep jag det passet.
Detta var den kallaste morgonen hittills denna säsong och strecket kröp ner till minus fem. Det fick bli dubbla långfillingar. Då Brånet är ett rent drevpass behövde jag inte smyga ut precis i gryningen utan hade god tid på mig. Var faktist något sent ut men inte värre än att jag satt i tornet 07:10. Omöjligt att ta sig ut tyst med frosten.
Det var mycket tisslande och tasslande hela tiden då de sista löven som klamrade sig fast i trädens frusna grenar fick se sig besegrade och till sist släppa taget för att sakta falla till marken med en lätt duns.
Tiden flöt iväg och frukosten klarades av. Plötsligt tycker jag mig höra ett knak rakt fram. Jag fokuserar men bruset i radion gör det omöjligt att höra vad som händer. Av med ljudet och nu kommer knaken närmare.
Snabbt på med kåpor och greppa bössan. Då kommer ko med dubbelkalv travande. De ser kanske min yviga rörelse när jag tog bössan och stannar till bakom några granar i en hög och jag passar då på att starta kameran på bössan. Tio sekunder senare tycker kon att det är säkert att fortsätta och sätter fart. Jag svingar fram rödpunkten till en glugg och när andra kalven visar sig skriker Bruno till.
Jag ser på kalven att den är träffad med då den inte lägger sig skickar jag en bula till. Därefter går den 20 m innan den lägger sig och ko med enkelkalv fortsätter söderut. 
Strax efteråt ropar Tony i grannlaget upp mig och meddelar att han stötte djur på väg ut till passet så jag bugar och bockar och tackar för älgarna. Det lönar sig att vara tidigt på pass.

Detta blev den tredje kalven jag skjuter på samma pass på fyra år så man kan lätt säga att detta nu är mitt favoritpass. :)

5 kommentarer:

 1. Grattis! Skoj att få det på film också

  SvaraRadera
 2. Grattis!
  Försök få in filmen här igen, vore kul o se

  SvaraRadera
 3. Tack Daniel och Majsan.
  Filmen finns nu tillgänglig. :)

  SvaraRadera
 4. Kan du inte sluta skjuta djur istället och bli djurvän? Undrar katarina andersson.

  SvaraRadera
 5. Hej Katarina. Förstår tyvärr inte riktigt din fråga. Vad får dig att tro att jag inte är djurvän??
  Jag lägger varje år en bra summa pengar på att hjälpa djuren som har det svårt under vintern och sätter även året runt ut saltstenar för att hjälpa till. Gör du också det som djurvän?
  Vi skjuter heller inte allt som rör sig i mitt jaktlag utan för en väldigt selektiv avskjutning.
  Jag är även köttätare och föredrar den humana och ekologiska hantering som viltkött innebär. Frilevande djur som ej plågas någongång och även en köttkvalitet som jag själv kan påverka och lita på. Du ser själv i min blogg att jag försöker ta reda på en hel del från djuren för att så lite som möjligt ska gå till spillo.

  SvaraRadera