måndag, februari 07, 2011

Äntligen lite grisjakt igen

I lördags var det äntligen dags för lite jakt igen. Harjakt stod på schemat. Jag, Kalle, Nippe och Kennet samlades vid 07:00. Vi skulle släppa Kennets hund och se ifall vi kunde få höra lite hundskall innan jaktsäsongen var helt över.
Med tanke på förhållandena så gick vi alla med hundföraren och tänkte sätta ut vid ev upptag. Efter att ha knatat omkring i dryga timmen utan tur så avslutade vi och fikade lite istället. Det fick helt enkelt bli en väldigt kort jakt.
Därefter åkte vi och hämtade ett lass betor som vi äntligen fått tag på. Dessa ska läggas ut på olika ställen och se vart djuren håller till nu när väderförhållandena ändras hela tiden.
Jag tog med mig en balja med betor och åkte upp till åtlarna för att kolla av och fodra ut lite. En koll på åtelkameran visade att det faktist varit framme gris vid tre tillfällen och vid riktigt bra tid dessutom. Faktist redan vid 17:30. Denna prickiga sak var en av besökarna.Igår kväll fick det bli en sittning. Hade tänkt ta med mig Wilma på sin första vakjakt på gris men fick mothugg av frugan. Kalle kanske kunde haka på men när jag ringde honom från bilen på väg upp så hade han fullt upp med annat. Fick bli en ensamsittning igen.
På väg från bilen såg jag att markerna runt om var röjda under dagen. Kändes något tröstlöst att sätta sig med tanke på det oväsen som rått under dagen men nu var jag ju ändå här.
På plats 17:03. Kunde inte avgöra ifall dem varit på betorna jag lagt ut. Hörde nåt grisskrik på långt håll efter en kvart och det tisslades och tasslades lite varstans. Sen dog det ut mer och mer och blev helt lugnt. Förhållandena i övrigt var perfekta. Plus 2 grader och SSV svag men stabil vind. Satt och var rätt nöjd med dem tjocka långfillingarna jag köpte i höstas. Värmde gott. Några sms hann även skickas i brist på annat att göra. Strax innan 19 hörde jag något röra sig i min riktning. Äntligen!! :)
En ensam gris gick sakta mot tjärträdet i slänten. Där nere är det mörkt. I brist på månljus så kunde jag inte se något alls utan hörde hur den skrubbade sig friskt. Avvaktade och var lite orolig att den skulle gå vidare när den var klar. Då ser jag en ganska stor mörk skugga som rör sig mot åteln. Smyger upp Stig när grisen rör sig och ser den komma upp i åtelgläntan. Dock kommer den jättenära mig, från vänster. Den rör sig sakta åt höger och stannar precis mitt i. Har bara ca 10-15m ner till den. Den har snö runt sig och det är inga problem att se den. Kollar i siktet som är ställt på 6x förstoing. Ser precis konturerna ovan och under. Det ställer sig och vädrar med trynet upp i luften. Jag får in rödpunkten mitt i bogen och trycker av. Stig levererar och grisen skriker till och sätter av. Jag ser den springa först åt höger och sen liksom ta en stor u-sväng och springa tillbaka till vänster bakom foderautomaten. Hör att den väldigt snart slutar att springa och allt känns perfekt.
Drar nåt sms till Nippe och går ner från kojan. Snoppar av en cigarr och tänder. :) Känner mig rätt nöjd.
Har med mig ett gäng batterier som jag byter i både lampa och kamera. Kollar av skottplatsen och ser faktist inget där. Ser knappt slagen efter grisen. Kollar åt höger och ser då språngslag. 2-3 m bort kommer första blodsdroppen. Skönt. Följer efter och ser en sten som kommit ivägen för den omtöcknade grisen.


Bara att knata på och följa blodspåren. En kort bit bort från där jag sist såg den ligger den vid muren mot grannmarken. :)Skotten har gått in mitt i och ut långt ner vilket inte är så konstigt med den vinkeln jag hade.
Är en gylta på 71kg LV och inga foster i magen. En jättefin gris i toppkondition. Att dra ut den till vägen gick som en dans. Den liksom flöt ovanpå snön. Denna kväll var man hemma i god tid.

15 kommentarer:

 1. Bra jobbat Fredrik, Grattis!! Åtelkameran som bidrog till att det belv en gris igårkväll då!!

  SvaraRadera
 2. Tack Daniel. Ja faktist. Har tidigare inte haft så tydlig hjälp av kameran men just denna gången hade jag nog inte suttit om jag inte sett grisarna på bild.

  SvaraRadera
 3. KNÄCK O BRÄCK. Själv ett stort behov att se en gris snart. Krutet blir ju gammalt annars.

  SvaraRadera
 4. Tackar! Ja, det är konstigt att du inte har gris med alla betorna...
  De kommer när som helst tror jag och då vet jag att Mr B kommer få mundiarré. ;)

  SvaraRadera
 5. Härligt Fredrik. Stort grattis =) Vi har inte en gris framme nu efter att vi desimerat stammen med 3st med hundarna. Dom andra har nog flyttat. Hoppas dom kommer tillbaka snart.

  SvaraRadera
 6. Tack Kent. Vi har ju fram tills nu bara haft ca 1 besök per 2-3 veckor men nu tror jag dem börjar röra mer på sig när snön smälter så snart har ni också gris igen ska du se. :)

  SvaraRadera
 7. Grattis Fredrik!

  SvaraRadera
 8. Tack Stefan. Hoppas vi får gris på båda åtlarna snart så kan vi ta en dubbelsittning allihop. Brukar vara kul

  SvaraRadera
 9. Grattis till grisen! Fan va fula dom där, camouflage grisarna! Var sköt du den och har ni stor andel såna felfärgade?

  SvaraRadera
 10. Tack Ola. Ja, dem är inte snygga.
  Den föll i Hermansmåla, (SV om Tving).
  Tror det var förra eller förrförra året som vi hade 3 st fläckiga av 17 kultingar. Vi ser dem ibland så det kanske ligger på 10-15% fläckiga.
  Hur har ni det?

  SvaraRadera
 11. Jag har störst koll på en mark i Karlshult mellan Söderåkra och Påryd. Där har jag kanske sett runt ett 10-12st camouflagegrisar på 7-8år. Två av dom har varit suggor. Annars skjuter jag alltid bort dessa först, har skjutit 8st såna felfärgade hittils. I % blir det bara några få % av hela stammen det är rätt ovanligt i de området. Sträckan mellan Jämjö upp mot bergkvara har jag aldrig sett någon alls vad jag kan minnas?

  SvaraRadera