fredag, november 05, 2010

Och svinen lyser med sin frånvaro

Igår satt Kalle och jag ännu en kväll i kojan och hoppades få se eller till och med höra några svin men det var väldigt lugnt. Har nog suttit en 5 pass nu utan att ens ha fått lite puls.
Eller jo, igår var det så jag rös vid ett tillfälle. Plötsligt hördes ett skri skära genom skogen som jag aldrig hört förut. Det skrek i kanske 20-30 sek och sen blev det tyst. Vi kom fram till att det måste varit en fågel som fått spel.
Men tillbaka till svinen. Teorierna har kommit igång och vi spekulerar om vart grisarna håller hus. Det verkar vara ett dåligt ollonår (bok och ek) i år vilket vi tycker borde öka åtelbesöken men samtidigt kommer teorin att grisarna istället söker sig ut mot sädes och majsfälten. Men å andra sidan kan ju inte alla grisar trängas vid fälten...
En annan sak är att vi vid denna tidpunkten på året (Okt/Nov) alltid hör en massa slagsmål mellan galtarna i trakterna. Det hörs ju rätt långt när grisarna skriker i. Men i år har det varit tyst.
På vägen hem brukar vi väldigt ofta se grisar vid eller på vägen som bökar men i år har det varit lugnt på den fronten med. Då pratar vi ändå om 5km skogsväg.
Men... På andra håll hör vi om personer som sett 80 grisar på ett fält ca 10km från våra åtlar. Är det där dem samlat sig? ;)
Imorrn ska det till krafttag för att fixa till våra åtlar rejält. Bort med icke fungerande Moultrie automater, på med tjära. Ut med majs. Om vi hittar betor, ut med dem med. Nu jäklar ska det dukas upp en svinabuffé som ska få den mest kräsne galten att orka sig med besväret att traska till ST/WTC. :)
Sen har vi ju en älgkalv som ska styckas med. Blir nog en heldag med jaktsaker.

5 kommentarer:

 1. Ja det är tråkigt att sitta där när inget händer :( Mitt problem är att vi har gris som fan men aldrig när man sitter där, känns som dom har koll på en.....

  SvaraRadera
 2. Ett mer angenämt problem låter det som. ;)
  Imorrn ska vi slänga dit en kamera vid varje åtel får vi se om det är nåt spring när vi inte sitter eller om det är tomt då med.

  SvaraRadera
 3. Grisarna är säkert där nu på hösten/vintern de ska ju besöka åtlarna mer frekvent nu än på sommaren! Tack för grattis hälsningarna!

  SvaraRadera
 4. Nja, vet inte om jag håller med dig där Daniel. Vet att väldigt många drabbas av tomma åtlar just under hösten fram till dec/jan pga att det är mycket att äta i naturen, typ ek och bokollon, rötter mm. Dock brukar man kunna höra svinen i skogen runt åtlarna. Men visst, det finns dem som har bra drag under hösten med så det är nog väldigt beroende på i vilken bitop man har åteln.
  Får låta kameran svara på grisfrågan. :)

  SvaraRadera
 5. Det beror säkert på i vilken biotop man jagar i. Du jagar i skogslandskap och jag mer i slättlandskap och nu när grödorna är skördade så besöker de åtlarna mer här hos oss än i somrar. Som du säger kameran ger oss svaret! Ha en trevlig helg

  SvaraRadera