måndag, mars 22, 2010

Svinskabb eller ofarlig parasit?

När vi kom hem senast för att ta hand om den lille galten såg jag att allt inte stod rätt till. Det jag vid åteln tyckt såg ut som grus och smuts visade sig vara förhårdnad hud.
Såhär ser det ut på nära håll:


På lite håll ser man bättre vart på grisen det sitter:Det som också slog mig var att grisen var väldigt liten baktill. Båda låren/skinkorna är liksom väldigt underdimensionerade. Följdfel vid parasitangrepp?
När jag tog ur grisen och höll på med sotningen råkade jag skära hål på en varböld i skinnet vid anus och det vällde fram gulgrönt var. Detta fick ju både mig och brorsan att tappa aptiten och vi var inte vidare sugna på att sätta tänderna i denna lilla krabaten längre fram.
Jag tog kontakt med SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) och naturligtvis hade de svårt att säga något noggrannare om vad det kunde vara. De tyckte dock att det såg intressant ut och ville jag skulle skicka in dels skinnbitar av den förhårdnade delen samt varbölden så nu har jag precis varit ute och karvat lite. Jag såg då även att det totalt saknades underhudsfett vid den förhårdnade huden. Muskeln satt direkt på det tunna skinnet.

En annan sak som förbryllar mig är att trots kanonträff mitt i bogen så välde det ut maginnehåll i buken. Vid urtagning såg jag att in och utgångshål satt som de skulle, dvs i mellangärdet rakt genom båda lungorna, men ändå har magen perforerats och runnit ut.


Låg magsäcken på fel ställe? Har det lossnat ett fragment från Oryx kulan som träffat magen eller kanske en benbit från ett revben?? Skumt är det hur som helst.

Denna grisen gick och åt när jag sköt den och magen var full av mat. Den var heller inte på något sätt utstött ur gruppen vilket jag hört att svaga individer lätt kan bli.

Imorrn skickar jag in proverna så får vi se vad de svarar.
Hoppas verkligen inte det är svinskabb för då springer det säkerligen omkring ett gäng till där ute med samma åkomma.

4 kommentarer:

 1. Låter inte riktigt bra detta. Hmm. Du måste återkomma ang provsvaren.

  SvaraRadera
 2. Låter inte som något kul dedär.

  SvaraRadera
 3. Det ser onekligen inget bra ut. Återkommer självklart med svaren från SVA. Har varbölden i frysen här på jobbet nu och ska skicka den i em.

  SvaraRadera
 4. Såg absolut inte trevligt ut. Hoppas iaf att dina grisar inte lider av någon sådan sjukdom och det ska minst sagt bli intressant när du kommer med provsvaret från bölden.

  SvaraRadera