lördag, januari 23, 2010

-5 blev -15


Väderprognosen lovade ner till minus 5 under dagens grisjakt men som vanligt hade de inte många rätt.
Men man har ju nog med kläder för att inte frysa så vi körde i alla fall.
Jaktledaren Niklas hade de senaste två veckorna kört "rundan" morgon och kväll så han trodde sig veta rätt bra var de kunde ha sin daglega. Vi postade ut och hundarna släpptes. Tror inte det tog mer än en minut förrän första upptaget kom och en av hundförarna ropade i radion -"Nu är det jakt".
Ytterligare en av hundarna fick upptag så nu gällde det att vara med. Såten var liten.
Trodde först att det första upptaget var på väg mot mig men det stack åt vänster från mig sett. Ett skott kom från passgrannen. 10 sek tyst. En skott till och sen ett grisaskrik som nog hördes i hela såten. Ytterligare ett tredje skott och sen blev det åter tyst.
Det andra upptaget gick till höger om mig och över vägen en bit bort utom synhåll. Nu hade vi inga fler hundar i vår del av såten så vi fick order om att ta bilen och köra en bit bort och posta om.
Naturligtvis trodde man att nu äntligen kommer vi att skjuta fullt för en gångs skull men sen hände det inte sååå mycket mer, inte runt mig i alla fall. Vi sköt bom på en gris till och ytterligare några siktades men ingen som fick skottläge. Vi hade dock en hel del upptag (var nog alltid minst en hund som hade griskontakt) och vi fick under dagen höra rätt mycket hundskall så på det stora hela var det en väldigt lyckad jakt. Det observerades totalt 4 älgar, 8 grisar och 1 räv.
Fick sen höra från grisaskytten Kenneth om vad som hände i morse.
Han sa att först kom en räv i en jäkla fart och sprang förbi på 2-3 m håll. Sen kom en sugga och en kulting rätt tätt och han sköt bom på kultingen. Strax därefter kom en ensam liten gris och det var den han sköt. Inte så länge efter det kom även en älgko och sprang förbi rätt nära så han fick verkligen generalpasset idag.
Här ser ni grisen i slaktboden, ca 40kg levandevikt.

4 kommentarer:

 1. Typiskt.. Var du ut å kolla ändå?

  SvaraRadera
 2. Då blev de ju lite lön för mödan i kölden..

  SvaraRadera
 3. Vi var med ute i kylan. Massor med älg och rådjur, skjöt inte ett smack. Hundarna fick ont i tassarna och blödde lite så vi bröt tidigt.

  SvaraRadera
 4. Visst blev det det Dan. Och ett hundskall värmer ju lika mycket som en brasa. :)
  Synd på era hundar Kent. Vi hade faktist tur där. Vi hade tre hundar och de körde på mellan 08:30-15:00 utan några problem. Då var ändå två av dem nyss tillbaka från att ha blivit skadade (sprättade) av just vildsvin så vi var väldigt nöjda.

  SvaraRadera