fredag, mars 13, 2009

Belysning på ena åteln

Efter en hel del surfande och pratande med polare inhandlades denna lampa på Jula, (med hjälp av kompisen Peter. Tack!).
Enligt specen ska den inte tåla hur mycket vatten som helst och därför monterade jag den på en 45mm regel och drog en plåt runt så att den är väderskyddad. Fäster allt med spännband så blir det ingen åverkan på träd samt att det är ruskigt lätt att flytta.
Lampan har 2 st LED och ger ett riktigt bra ljus. Vi satte den på ca 2,3m höjd och den gav då utslag på 9m. Testade inte längre bort då skogen tar vid.
Första dagarna hade vi inte kameran på plats men det verkade inte varit framme några grisar på åteln. Kanske lampan som skrämde lite. Vi slängde dit kameran och efter ytterligare några dagar var det svin framme. Vi kunde på bilderna se att de var lite försiktiga och på någon bild står alla 4 grisarna och tittar direkt på lampan. Dock så var de på åteln mellan 18:43 och 20:21 så de verkar ha vänjt sig vid lyset.
Jag har ställt in lampan så att den har max känslighet och är tänd ca 3,5 minuter varje gång. Känns som att det kan vara en bra tid. Då kan man vänta minst 30sek innan man skjuter och ändå ha 3min på sig att få till ett bra skott. Jag tror att det kan gynna om man inte skjuter direkt efter att lampan tänds, oavsett om den har tänts och släckts flera gånger efter varandra.
Allt för att grisarna inte ska associera lampan med fara.
Ska bli riktigt intressant att sitta första gången vid denna åtel och kanske komma till skott. :)

7 kommentarer:

 1. Snacket känns som en polsk svinuppfödare med allsjöns tekniska hjälpmedel.Gott tugg. Tror jag skall sätta igång min nu igen, vore kul att se reaktionen på bild då gris vänjer sig vid lugnet före 18,2 g bly nyper till i skinnet. Annars bra med ryggen? mvh P Johnson

  SvaraRadera
 2. Ja, det är väl det vi alla bedriver...svinuppfördning. ;)
  Klart du ska sätta igång din. Den kan ju inte bara hänga där i skogen som något gammalt julpynt.
  Ryggen har börjat återhämta sig så om någon vecka kanske jag orkar sitta igen.

  SvaraRadera
 3. Ska bli kul å se hur de går med din belysning. Lycka till.

  SvaraRadera
 4. Vilket spännande projekt.
  Skall bli intressant och se hur det utvecklas

  SvaraRadera
 5. Tackar Kvistabo'n.
  Slängde precis in en delrapport ovan.
  Nån av er (Kvistabo'n och XJAKT) som satt uppbelysning?

  SvaraRadera
 6. Inte än. Men när man ser dina bilder så lär de bli rätt snart. Va de den Från JULA du satte upp??

  SvaraRadera