lördag, november 16, 2013

Korv korv och åter korv

Då var det senaste vildsvinet inlämnat på Wiktor Olssons chark i Bräkne-Hoby för korvmakeri. 19kg kött blev det plus att vi lade till 6kg älgkött för att få lite mer viltsmak. De lade sen till bl.a. 5kg nötfärs för att binda upp lite och sen späck, kryddor osv.
Igår var allt klart och Nippe var uppe och hämtade. Hela 65kg blev det!!!Idag var det rådjursjakt på schemat men då jag hade hockey med Elliott 08:00-09:00 så kunde jag inte ansluta förrän vid 10:00. Då Kalle gärna ville ha något skjutet för sin unghund Stella fick vi skjuta även ensamma hondjur men helst kid eller bock. Dock skulle Kalle ropa vid drev så vi visste att det var ett drevdjur vi sköt på. Turen hade kommit till såten i Traket och jag fick vassen. Denna dag blåste det en massa och det ven konstant i öronen. Det var kåpor på hela tiden som gällde. Dessutom hade jag ett pratglatt grannlag att lyssna på. :(
Ca 10 min efter släpp ropade Kalle att Stella väckte lite och jag hörde faktist ett par skall tränga igenom blåsten men långt bort. En stund därefter ropar Nippe: Pass opp Rinaldo.
Jag tror då att några stötta djur var på väg från honom mot mig. Kort därefter kommer en ensam get ut på åkern hos mig. Märkbart stött är hon orolig men står lite still och tar sen några skutt för att åter igen stå still.
Jag frågar snabbt över radion ifall djuret Nippe ropade för var drevdjuret och fick då ok tillbaka=skjutbart.
Vid det laget hade geten sprungit över åkern och ville över till grannmarken. Dock var det ett lågt stängsel mellan markerna så hon gick längs med en liten bit. Jag fick in henne i kikarsiktet och hade lätt kunnat avsluta där men då hon var så nära gränsen avstod jag skottet och hon hoppade strax över och fortsatte bort över åkrarna.
Kändes ändå bra att släppa ett vuxet hondjur. :)
Såten därefter bjöd på många viltkontakter. Både rådjur och räv siktades men inget som kom inom skjuthåll. Dock berikades vi med fina drev och vi fick höra Stella in action med bra tryck i pipan.

Jakten avslutades och vi samlades runt en eld och testade den nygjorda korven. Riktigt god!! Vi hade ju delat upp det på 35kg vanlig och 30kg chorizo och jag måste säga att chorizon föll mig lite mer i smaken.
Detta var en fullträff och blir absolut inte den sista gången "vi" gör korv av vildsvin.
Väl hemma var det paketering av mina 12kg. Mycket korv blev det!!

3 kommentarer:

 1. Heder att avstå en get. Så borde alla göra tycker jag.
  Va coolt att få korv.
  Vad det 19 kg vildsvins kött??
  Det hade varit kalas och göra något sådant. Tror inte vi har någon här i Småland som gör det

  SvaraRadera
 2. Stämmer bra det. 19kg rent kött från ett vildsvin med 67kg levandevikt. Hade säkert varit mer köttandel om det varit mitt under sommaren men nu har de ett rejält späcklager som väger en del.
  Sök lite på google så hittar du nog nåt. Ring runt till olika charker runt om. De gör säkert korv. :)

  SvaraRadera
 3. Fick lite korv av en kompis som gjorde samma. Riktigt god korv blev det =).

  SvaraRadera