måndag, oktober 10, 2011

Repris från förra året.

Då var det det äntligen dags för årets älgjakt. Tilldelningen i år var "bara" pottkalvar och då vi inte sett en enda kalv på åtelkameran vid saltstenen var väl förväntningarna på älg rätt låga. Hoppades däremot att få se nån vuxen älg.
I år hoppade vi över lottningen av passen. Vi har två nykomlingar som inte har helt koll på gränser och dylikt och dessa behövde få relativt enkla pass gällande just dessa attribut. Därför var vår jaktledare enväldig passutdelare och min lott föll på Brånet. Passet heter egentligen Fattiggårdsbrånet men då vi ungdomar är lite lata har det blivit Brånet istället. :)
06:00 var tanken att jag skulle ställa bilen och börja smyga uppåt men min ovana trogen så var jag 28 minuter sen trots att mobilen surrade redan 04:30.
Ca 06:50 var jag framme vid tornet. Inga nattslag över vägen som skvallrade om älg i området. Då hade ändå Nippe sladdat vägen kvällen innan...
Jag satte mig tillrätta och började plocka fram alla prylar som MÅSTE vara framme. Kikare, mobilen, macklådan, juiceflaskan, kaffetermosen, snytpapper och hörselkåpor. Tur jag satt bra på en bred bänk. :)
Efter ett par mackor och en kopp kaffe började jag få upp lite värme och det kändes allmänt bra. Ni kanske undrar över vilt delen, spana av hygget, lyssna osv? Jodå. När jag kom upp i tornet så var det precis att jag inte kunde se speciellt mycket och redan efter 5 minuter började det ljusna och fixa till sig. Inga djur fanns i närheten och även dem andra i laget hade det lugnt hos sig.
Vid 07:35 rapporterades det om get med dubbelkid. 08:09 släppte Ingemar hunden och ganska omgående var det jakt.
08:56 hade Nippe också get m dubbelkid. Jag undrade vart dessa höll hur den 1:e Okt??
08:59 hade en gris sprungit över Jordgubben hos Kocken. 09:10 skymtades en räv.
Men andra ord, rätt mycket vilt som började synas på passen. Samtidigt så drev Rhina älgar. Först österut, sen syd ner till Kalle som höll på att bli översprungen av en fin 6:a. Han fick dock inte möjlighet på den kalv som gick med trion.
Pata hörde älgabraken när dem passerade 90-graders kurvan och fortsatte, nu västerut, tillbaka. Kente tog nytt pass och lyckades efter en stund se tjuren passera på 30 meter. Kan ge mig fasen på att den visste den var fredad!!
Nu var gänget på väg norrut och då visste jag att det fanns goda chanser att det skulle leta sig fram till mig.
Efter en stund börjar jag höra hundskall och vid 10:16 är det rätt nära, rakt söderut. Jag börjar pilla lite på Stig och sätter kåporna över huvudet.
Hör ett knak. På med kåporna. Strax efter ser jag en älgko komma genom skogen. Inte på väg ut mot hygget utan liksom bakom mig för att passera genom skogen. Skit också. "Där kommer jag ju inte kunna skjuta" tänker jag.
Då kommer jag på att Nippe röjde en superfin skjutgata rakt bakom tornet och jag får in Stig mellan stolparna och skruvar ner förstoringen på siktet. Här ser ni vad jag såg. Älgarna kom från höger och skulle passera ca 70 m bort.

Jag kollar genom siktet och tänker att när kalven passerar så får den en bula. Kon kommer fram i gatan och stannar mitt i. Kalven kommer ikapp och sticker fram huvudet. Nu vet jag att skjutgatan är en älgko och ett kalvhuvud bred. :)
Bara inte kalven går bakom kon. Båda tittar åt mitt håll men dem kan inte se mig bakom Stig. ;)
Kon sätter fart igen och det blir en liten lucka till älg j.r. Den börjar gå framåt och kommer in mitt i gatan när jag skickar en Barnes X.
Både ko och kalv gör en 180 gradare och jag ser båda springa tillbaka. Ser en älg till som jag då tyckte var en ko/kviga till. Alla försvinner utom synhåll men dem verkar inte ha bråttom. Jag ser älgar dyka upp lite här och där och dem tar sig längs hygget norrut. Då ser jag att en av dem är den stora fina sexan vi sett på åtelkameran. Känner igen utlägget på hornen som jag studerat tidigare. :)
Ser även en ko som följer tjuren och båda stannar till då och då. När dem tagit sig längst bort på hygget och jag ser att ingen kalv kommer efter så vet jag att den ligger. Skottet kändes riktigt bra och kalven gick ju bara sakta frammåt när jag krökte fingret.
Under tiden älgarna förflyttade sig ropade en del på radion och undrade vem som skjutit och nu kunde jag äntligen anropa alla och meddela att jag skjutit på en kalv.
Då jag inte sett den falla ställde vi om passkyttar och Nippe och Ingemar kom upp med Rhina. Jag fick snällt krypa upp i tornet när dem gick fram och kollade skottplatsen. Direkt sa N att här ligger det lungblod. 5 meter bort var kommentaren: "Här är det mycket blod" och 5 sek senare kom det förlösande "Där ligger den".
Den hade inte gått mer än 40-50m och föll precis utanför mitt synfält


.

Passningen fick blir lite utbildning för våra elever och sen tog vi långfika/lunch.
Efter att ha samlat krafter så var det dags att släppa igen. Nya pass fördelades och då jag skulle sticka strax så fick jag ett vägpass. Kente som skulle in vid Tjädertallen var strax ovarför mig.
När jag satt i bilen och fixade rapporterade Kente att han skrämt ko m kalv på väg till passet. Snabbt var hundförare på plats och naturligtvis kom upptaget omedelbart. Från mitt pass hörde jag hunden nära och tänkte att detta kan ju inte vara sant. Kommer dem hit så smäcker jag älg nr 2. Som "tur" är fortsatte det parallellt med mig och en bit söderut passerade det vägen. Klockan slog 14:30 och min jakttid var slut. Bara att tacka för mig och smita hemmåt.
Fick nyss en bild från Kocken på utgångshålet. Kulan hade missat båda bogarna så det blev inte mycket som fick slängas. :)Nya tag imorrn.

12 kommentarer:

 1. stig är en bra kompis när det gäller. ser inte grankvisten i mössan.men GRATTIS till första ällggeen.

  SvaraRadera
 2. Eiii, en 0-taggare ;)
  Grattis

  SvaraRadera
 3. Jo, vi har ju inte hattbrätten att klämma dit grankvistar i nu för tiden men det sattes en där bak på kepsen istället.
  Andra älgen är det ju faktist farsan men första i år så ett halvt rätt får du. ;)
  Tackar tackar.

  SvaraRadera
 4. HÄRLIGT fredrik. Jäklar vad kul.GRATTIS.

  SvaraRadera
 5. Tackar Kent!! :)
  Idag hade vi båda Diana med oss.

  SvaraRadera
 6. Grattiz!!! Bra jagat, man kan lita på dig :) Millis

  SvaraRadera
 7. Tack Daniel och Jaktasle! :)
  Skottet blev ju rätt enkelt så det hade nog dem flesta fått in.

  SvaraRadera
 8. Tack Millis! Klar man kan lita på mig. Resten av laget ville ju bara titta på kalven. ;)

  SvaraRadera