tisdag, april 19, 2011

Projekt Parma-prosciutto


I höstas grubblade jag över ifall man kunde fixa lufttorkad skinka av vildsvin hemma. Snackade med farsan som nämnde nåt om ett TV program där dem gjort det. Efter lite googlande så hittade jag denna sida: http://www.jaktsidan.se/ipb/topic/17579-parmaprosciutto-paa-vildsvin/. Där stod allt jag behövde veta så idag drog jag igång 1-års projektet. Får blogga då och då när jag gör något med låret.
Det jag gjorde idag var att ta ett vildsvinslår på ca 5kg (från svinet jag sköt i Februari). Sprutsaltade runt benet och lade sen i salt med lite lagerblad, svartpeppar och salpeter. Minst 2 cm salt runt om ska det vara. På med en skärbrada och tyngd på. Ska tydligen hjälpa till att dra ut fukten. Där ska det ligga i ca 21 dagar. Ska byta salt efter halva tiden. Har inget kylskåp som är stort nog utan det får stå i garaget med ca 12 grader. Bara att vara tålmodig nu då. Inget jag är vidare bra på.

8 kommentarer:

 1. vad du håller på med en massa projekt. Hoppas att det blir bra och gott. skall bli roligt att provsmaka. Bara man inte blir förgiftad. kram pa.

  SvaraRadera
 2. Kul idé man blir inspirerad av att prova det!

  SvaraRadera
 3. Mili cine,az ce gordeia i cam chtactliva c teb,palen c idei.!!! triabvache da ce pricaedinia kam teb. Ycpex! Chte tchakame za rezyltata.. pregrachtam te . mamma.

  SvaraRadera
 4. Skôj, skall bli kul att följa.

  Jag har bara lufttorkat får/lamm och rådjur, men svin står på listan - när vi väl fått en skjutbar stam.

  SvaraRadera
 5. Hej Leif,

  Hade hoppats på lite tips från dina bloggar men hittade inget skrivet om dina erfarenheter om lufttorkning. Har du publicerat något eller blir det något för framtiden?

  SvaraRadera
 6. Farsch. Jag får testa slutprodukten på er så jag vet om det går att äta eller ej. ;)

  SvaraRadera
 7. Fredrik, har tydligen missat att lägga upp torkning av kött på lammbloggen. Hmm, nu blir jag lite konfunderad, hittar inte filen där jag trodde jag hade mina anteckningar om detta.... Håll ut så skall vi se om det inte kan ordnas under dagen.
  Bilderna i bakgrunden är för övrigt en lammbog som hänger på tork ute på glasverandan.

  SvaraRadera