söndag, augusti 19, 2012

Medaljbocken

Oj oj oj. Nu var det verkligen länge sen det hände nåt vettigt på denna bloggen. Naturligtvis har det hänt lite saker sen sist men jag har fallit bort från datorn och bloggandet och lagt tiden på annat. :S
Kort summering av jakten tills nu är ett antal bompass i vakkojan under våren. Vi har haft dåligt med besök på åtlarna men bra med svin i skogen. Är dock kul att se at det finns bra med mat i skogen och att populationen är på väg uppåt igen.
Jag har även hunnit med ett gäng smygningar i säden utan att komma till skott. Svinen har fått vind av oss och stuckit varje gång. Lurigt.
Jag har dock haft min bästa gåsjakt nånsin, tack vare Nippe. Han ringde och meddelade när gässen kom och vart de flög så allt var upplagt för succé. :) 7 st blev nedtagna innan jag var nöjd och avslutade men fler grupper flög in när jag samlade ihop och gick till bilen.

Så kom då äntligen den 16:e Augusti. Jag valde ett skogspass vid ett hygge där vi precis satt upp ett nytt stegtorn i kanten. Jag skulle vara ensam i området och hoppades åtminstone få se lite vilt denna morgon. Upp kl 03:00 och iväg vid 03:42. +9 grader i luften och 04:18 påbörjades ansmygningen. Jag hade valt att lämna kängorna hemma och dragit på min 4 par sockor. Dessa dämpade underbart och jag var väldigt nöjd där jag smög ljudlöst fram på grusvägen. Detta gjorde att jag rätt snabbt kunde avancera och strax var jag framme vid vändplanen där jag skulle ta den nyröjda stigen till tornet. Men vänta lite. Var det inte något väldigt mörkt där ute på hygget? Upp med kikaren och två älgar kunde konstateras. Hmmm. Lurigt men väldigt bra. Nu har jag ju 2 finfina kritiker på första parkett 100m bort och klarar jag smyga upp i tornet utan att de märker mig så får jag godkänt. Sagt och gjort, bara att smyga vidare.
Tyst som en mus nådde jag stegen och tog mig upp så smidigt som nu jag kan klättra. ;)
Perfekt!! På plats och två älgar att vila ögonen på. En jättefin ko utan kalv (vilket i sig var lite konstigt) och en kvigfjoling. Bara att sitta och beundra när de efter en stund betade sig fram på hygget.
Ca 1 timme förflöt innan de nådde skogskanten nästan mittemot mig och gick in där. Nu var jag ensam på hygget och det var dags att slita fram Nordiken och tuta lite.
Måste ju säga att jag är en amatör i locksammanhang men har vid ett tillfälle förra året fått in en liten bock. Nästan alla man pratar med säger att man inte kan locka in de stora men jag ville åtminstone få in en bock att kolla lite på. Vi skjuter ju bara sexor så jag bedömde mina chanser som rätt små. Jag hade samtidigt Nippes ord ringande i huvudet på mig. - "Det finns inga fina bockar där uppe".
Efter att ha blåst kanske 5-10 minuter dyker det upp ett rådjur från ingenstans mitt på hygget. Jag ser direkt att det är en bock och tycker att hornen är rätt långa och klena. Snabb koll i kikaren visar att det minsann är en sexa och därmed skjutbar. Jag blir lite överrumplad för detta hade jag inte riktigt räknat med. Upp med Stig och få in bocken i siktet. Det är mycket björksly framför tornet och jag hade inte många luckor. Bocken går först rakt mot mig och viker sen av mot vänster från mig sett och rör sig parallellt 25m bort. Den håller huvudet lågt och stannar bara bakom björkar. Den dyker upp i en lucka rakt framför mig men stannar inte så jag håller in med skottet. Följer efter och strax når den nästa lucka som jag själv röjde upp 3 dagar tidigare. Tack och ryggdunk till mig själv. :)
Jag hojtar till för att den ska stanna men den fortsätter. Då beslutar jag mig för att låta Stig tala. Hinner inte se nån reaktion då bocken försvinner bakom lite sly direkt men den kommer strax fram igen, nu har den hunnit fram till vänster om mig och ställer sig i hyggeskanten, bara några meter från gränsen. Den står still med huvudet lågt och sned bredsida mot mig. Då jag inte är säker på hur första skottet tog låter jag Stig skicka en TSX till och denna gången drar bocken i backen direkt. Puhhhh....
Nöjd och belåten sveper jag över hygget med blicken men det är åter lugnt. Jag sitter och småflinar lite och packar sen ihop mina saker och går bort till bocken.
Döm min förvåning när jag ser storleken på hornen!! Wow. Denna var ju jättefin. Fram med mobilen för att föreviga och rapportera till jaktlaget.

Sen var det bara att ta av sig några lager, kavla upp ärmarna och påbörja urtagning. Tog mig sedan ner till vändplatsen och avnjöt en cigarr och några koppar kaffe med det ståtliga djuret liggandes bredvid mig.
Mobilen skvallrade även att en av våra jaktelever, Stefan, just fällt sitt första vilt någonsin vilket var en lika god nyhet som den jag själv just skapat. Stort grattis till Stefan!!!!! :)
Tillbaka på gården hjälps vi åt att flå och fixa och båda dagens trofeér var väldigt fina. Min till vänster, något lutandes bakåt och Stefans till höger. Jag tror att stånglängden var ungefär samma på båda.
 Kl 08:00 var det även dags för den traditionsenliga frukosten på gården hos Nippe och denna gång hade vi jakthistorier att prata om. :)

De senaste dagarna har jag hållit på med trofeén och efter kokning och rengöring ser den ut såhär.

Enligt mina egna amatöruträkningar enligt hjälp från diverse websiter så kan denna nå silver vilket är helt otroligt. Jag har fått fram dessa siffror när jag mätt:
Stånglängd: 25 cm
Vikt: 384g (458g strax efter kokning men vikten minskar med 9-16%)
Volym: 190 ccm
Skönhetssiffrorna har jag egentligen ingen aning om men lade mig ungefär i mitten.
Slutpoängen skulle i så fall bli 122p.
Hurra!! :)

8 kommentarer:

  1. Stort jäkla GRATTIS till en finfin bock =)

    SvaraRadera
  2. Grattis till en kanonfin bock och en spännande jakt.

    SvaraRadera
  3. Någon som vet hur dom bedömer skönheten o form på hornen??

    SvaraRadera
  4. Man tittar på bl.a. färgen (om det är fin djupbrun färg eller ett blekt horn), formen dvs symmetrin och pärlningen. Ju grövre pärlning, desto bättre.
    Dock är det till största delen vikten som avgör valören. Man kan ha ett hur stort och fint horn som helst med full pott på bedömningspoängen men är det "luftigt" och lätt blir det ändå inte medalj.

    SvaraRadera