söndag, december 01, 2013

Jakt i dagarna två

Denna helgen åkte fru och barn till Göteborg för att hälsa på nya kusinen och gå på julmarknad på Liseberg. Själv stannade jag hemma för att "hjälpa till" med den nya älgtilldelningen i skötselområdet.
Samling 07:30 lördag morgon där stämningen var ovanligt uppsluppen. I vanlig ordning jagade vi tillsammans med grannlaget. Passen delades ut och snart var jakten igång. Tyvärr var det lite trögt i början och det tog en stund innan hundskallen ekade i skogen. Själv hade jag irrat till det i huvudet och trodde Väst var Syd.
Rapporterna i radion skvallrade om att älg gått över vägen. Vilken visste jag inte men antog det var den på grannsidan. Efter en stund knakade det till rejält två gånger och jag gjorde mig beredd. Såg då en hund på ca 100m som gick mot knaken och efter en och en halv minut small det två skott från grannsidan väldigt nära.
Efter att ha dividerat lite med övriga jaktkompisar misstänker jag att det var på väg över till vår mark när älgen korsade mina slag och sprang tillbaka där den stötte på patrull hos Robert.
Kvigan stöp efter bara ett fåtal meter och vi bröt jakten. Omförflyttning och korvgrillning hos grannlaget i deras nybyggda "grillstuga". Alltid kul när det skjuts och denna gången var det vi som slapp söla ner oss
Robert vid sin älg.

 Gillis fick äran att köra ut älgen till vägen. Med fyrhjuling går allt så mycket lättare.
Eftersom älgjakten var avblåst och de flesta åkt hem körde vi ett kort släpp på rådjur men utan resultat.

Idag var det smygjakt på morgonen för min del men trots 6 par strumpor och ett kungligt smygande som hade fått ninjorna att verka som klampande elefanter gick jag helt tom idag. Inte ett enda vilt skådades vilket förbryllade mig lite.
Jag bytte taktik och åkte och hämtade Pella hos Nicke och mötte upp Kalle med Stella i norra delarna av marken. Vi skulle upp till ojagade marker vilket alltid känns extra spännande.
När vi kommit in en bit i just den ojagade delen fick Stella upp ett rådjur som stack iväg. Ett rungade drev drog igång och efter en stund hakade även Pella på. Det gick rakt bort från och och efter en stund misstänkte jag att det skulle bukta tillbaka vid passet Två Snitslar. Jag tog det långa benet före det andra och småsprang tillbaka på skogsvägen. Kom upp till vändplanen och kollade pejlen. Såg att det precis vinklat av mot mig såg jag korsade planen och gick in 20 meter i skogen där det var glest och fint och väntade.
Pella kom rakt mot mig och jag tänkte att detta får jag rakt på mig. Ca 100 från mig vinklade det 90 grader och drog rätt söderut några kilometer. Hmmmm. Det rådjuret måste varit långt framför Pella och märkt av mig när jag tog pass. Synd. :(

Jag tog mig tillbaka till Kalle och vi gick vidare norrut. Efter bara ett par hundra meter stack Stella iväg kvickt till vänster. Vi stannade och kollade och då dyker det upp en liten pinntjur. Den kollar på oss och sen kollar den bakåt mot Stella. Jag drar då på mig kåporna och sätter på kameran.
Älgen beslutar att fortsätta och vinklar av rätt mot oss. Jag står orörlig kvar och hoppas få närbilder av den farligare sorten medan Kalle väljer att ta ett steg in bakom en gran. Dock ser älgen detta och gör 180 grader och springer vidare bort.
Alltid kul att få se vilt och nu var dagen räddad. Vi kunde avsluta dagen med ännu ett fint jaktminne med oss hem. :)
Avslutar med den filmsnutt som blev på älgen. Det är ca 20m till där den svänger runt.

3 kommentarer: