söndag, december 01, 2013

Jakt i dagarna två

Denna helgen åkte fru och barn till Göteborg för att hälsa på nya kusinen och gå på julmarknad på Liseberg. Själv stannade jag hemma för att "hjälpa till" med den nya älgtilldelningen i skötselområdet.
Samling 07:30 lördag morgon där stämningen var ovanligt uppsluppen. I vanlig ordning jagade vi tillsammans med grannlaget. Passen delades ut och snart var jakten igång. Tyvärr var det lite trögt i början och det tog en stund innan hundskallen ekade i skogen. Själv hade jag irrat till det i huvudet och trodde Väst var Syd.
Rapporterna i radion skvallrade om att älg gått över vägen. Vilken visste jag inte men antog det var den på grannsidan. Efter en stund knakade det till rejält två gånger och jag gjorde mig beredd. Såg då en hund på ca 100m som gick mot knaken och efter en och en halv minut small det två skott från grannsidan väldigt nära.
Efter att ha dividerat lite med övriga jaktkompisar misstänker jag att det var på väg över till vår mark när älgen korsade mina slag och sprang tillbaka där den stötte på patrull hos Robert.
Kvigan stöp efter bara ett fåtal meter och vi bröt jakten. Omförflyttning och korvgrillning hos grannlaget i deras nybyggda "grillstuga". Alltid kul när det skjuts och denna gången var det vi som slapp söla ner oss
Robert vid sin älg.

 Gillis fick äran att köra ut älgen till vägen. Med fyrhjuling går allt så mycket lättare.
Eftersom älgjakten var avblåst och de flesta åkt hem körde vi ett kort släpp på rådjur men utan resultat.

Idag var det smygjakt på morgonen för min del men trots 6 par strumpor och ett kungligt smygande som hade fått ninjorna att verka som klampande elefanter gick jag helt tom idag. Inte ett enda vilt skådades vilket förbryllade mig lite.
Jag bytte taktik och åkte och hämtade Pella hos Nicke och mötte upp Kalle med Stella i norra delarna av marken. Vi skulle upp till ojagade marker vilket alltid känns extra spännande.
När vi kommit in en bit i just den ojagade delen fick Stella upp ett rådjur som stack iväg. Ett rungade drev drog igång och efter en stund hakade även Pella på. Det gick rakt bort från och och efter en stund misstänkte jag att det skulle bukta tillbaka vid passet Två Snitslar. Jag tog det långa benet före det andra och småsprang tillbaka på skogsvägen. Kom upp till vändplanen och kollade pejlen. Såg att det precis vinklat av mot mig såg jag korsade planen och gick in 20 meter i skogen där det var glest och fint och väntade.
Pella kom rakt mot mig och jag tänkte att detta får jag rakt på mig. Ca 100 från mig vinklade det 90 grader och drog rätt söderut några kilometer. Hmmmm. Det rådjuret måste varit långt framför Pella och märkt av mig när jag tog pass. Synd. :(

Jag tog mig tillbaka till Kalle och vi gick vidare norrut. Efter bara ett par hundra meter stack Stella iväg kvickt till vänster. Vi stannade och kollade och då dyker det upp en liten pinntjur. Den kollar på oss och sen kollar den bakåt mot Stella. Jag drar då på mig kåporna och sätter på kameran.
Älgen beslutar att fortsätta och vinklar av rätt mot oss. Jag står orörlig kvar och hoppas få närbilder av den farligare sorten medan Kalle väljer att ta ett steg in bakom en gran. Dock ser älgen detta och gör 180 grader och springer vidare bort.
Alltid kul att få se vilt och nu var dagen räddad. Vi kunde avsluta dagen med ännu ett fint jaktminne med oss hem. :)
Avslutar med den filmsnutt som blev på älgen. Det är ca 20m till där den svänger runt.

lördag, november 16, 2013

Korv korv och åter korv

Då var det senaste vildsvinet inlämnat på Wiktor Olssons chark i Bräkne-Hoby för korvmakeri. 19kg kött blev det plus att vi lade till 6kg älgkött för att få lite mer viltsmak. De lade sen till bl.a. 5kg nötfärs för att binda upp lite och sen späck, kryddor osv.
Igår var allt klart och Nippe var uppe och hämtade. Hela 65kg blev det!!!



Idag var det rådjursjakt på schemat men då jag hade hockey med Elliott 08:00-09:00 så kunde jag inte ansluta förrän vid 10:00. Då Kalle gärna ville ha något skjutet för sin unghund Stella fick vi skjuta även ensamma hondjur men helst kid eller bock. Dock skulle Kalle ropa vid drev så vi visste att det var ett drevdjur vi sköt på. Turen hade kommit till såten i Traket och jag fick vassen. Denna dag blåste det en massa och det ven konstant i öronen. Det var kåpor på hela tiden som gällde. Dessutom hade jag ett pratglatt grannlag att lyssna på. :(
Ca 10 min efter släpp ropade Kalle att Stella väckte lite och jag hörde faktist ett par skall tränga igenom blåsten men långt bort. En stund därefter ropar Nippe: Pass opp Rinaldo.
Jag tror då att några stötta djur var på väg från honom mot mig. Kort därefter kommer en ensam get ut på åkern hos mig. Märkbart stött är hon orolig men står lite still och tar sen några skutt för att åter igen stå still.
Jag frågar snabbt över radion ifall djuret Nippe ropade för var drevdjuret och fick då ok tillbaka=skjutbart.
Vid det laget hade geten sprungit över åkern och ville över till grannmarken. Dock var det ett lågt stängsel mellan markerna så hon gick längs med en liten bit. Jag fick in henne i kikarsiktet och hade lätt kunnat avsluta där men då hon var så nära gränsen avstod jag skottet och hon hoppade strax över och fortsatte bort över åkrarna.
Kändes ändå bra att släppa ett vuxet hondjur. :)
Såten därefter bjöd på många viltkontakter. Både rådjur och räv siktades men inget som kom inom skjuthåll. Dock berikades vi med fina drev och vi fick höra Stella in action med bra tryck i pipan.

Jakten avslutades och vi samlades runt en eld och testade den nygjorda korven. Riktigt god!! Vi hade ju delat upp det på 35kg vanlig och 30kg chorizo och jag måste säga att chorizon föll mig lite mer i smaken.
Detta var en fullträff och blir absolut inte den sista gången "vi" gör korv av vildsvin.
Väl hemma var det paketering av mina 12kg. Mycket korv blev det!!

tisdag, november 12, 2013

Några ord om Vortex Diamondback 8x42

Inhandlade för några veckor sedan in en ny kikare. Har sedan många år hasat med mig en Bushnell kopia, inhandlad i Shanghai för några hundralappar. Den har varken varit klar i linserna eller hållit imman borta och såhär i efterhand vet jag faktiskt inte varför jag hade med mig den så ofta som den nu ändå var med.
Men novis på området så har jag inte haft mycket att jämföra med. Visst, jaktkompisarna är naturligtvis utrustade med både Zeiss och Swarovski men den prisbilden ligger rätt långt bortom min plånbok.
Jag har kollat in några kikare under det senaste halvåret men under Bosjöklosters Jakt&Fiske mässa kunde jag gå loss på riktigt mellan alla dess montrar med kikarna uppradade. Allt mellan 1500 kr upp till lite över de 20 000 kr hamnade i nävarna. Egentligen värsta tänkbara väder för kikartest då det var ljust och klart med mestadels sol. Med de förutsättningarna var ju de flesta kikarna väldigt bra. Dock fastnade jag för en och det var Kahles 8x42. Den var riktigt skön och passade mig. Superklar och skarp i bilden. Mässpriset på 7500 kr var också det riktigt trevligt.
Just mässpriserna var ett kapitel för sig. Jag märkte att alla de billigare kikarna såsom Focus, Nikon, etc låg på ungefär samma mässpris mellan de olika stånden och det verkade då vara bra men en snabb koll på prisjakt skvallrade om att de då fortfarande låg 500-1000kr över de billigaste på nätet. Dock var Kahles 1000 kr under den billigaste. Hade jag haft kapitalet den dagen hade nog Kahles kikaren legat här hemma nu.
Dock lämnade jag mässan utan kikare och jakten fortsatte. Efter ett tag fick jag av någon konstig anledning upp ögonen för Vortex och då modellen Diamondback. Ryktet sade att detta var ett bra märke och jag började söka efter information på nätet. På de forum jag hittade info var alla eniga om att denna modell var väldigt prisvärd och klådde en hel del andra lite dyrare modeller. Just Diamondback är Vortex billigaste modell och ligger runt 2600kr.
En annan koll jag brukar använda mig av är att kolla hur många begagnade som säljs på blocket. Många begagnade = folk är inte nöjda. Få begagnade = :) , ja ni förstår. Diamondbacken i 8x42 hade noll träffar på Blocket!! Då 8x42 är en av de vanligaste kombinationerna (förstoring/objektivdiameter) på kikare överhuvudtaget bör det funnits nån åtminstone. Sweet!
Diamondback 8x42
De tekniska specifikationerna föll mig i smaken. Jag hade under mässan märkt att ju bredare synfält, desto lugnare blev det i kikaren vid panorering och denna hade hela 139m på 1000m eller 8 graders synfält vilket var det bredaste jag hittat.
Just 8x42 hade jag bestämt mig för då det verkar vara en bra allround modell. Tillräckligt stor objektivöppning och hyfsat hög utgångspupill för att ge lite ljusare bild i gryning/skymning men ändå liten och smidig för att funka på pürschjakt.
En beställning lades och samtidigt valde jag en kikarsele till då jag tycker man får gamnacke av att sitta med en kikare runt halsen i tre timmar plus att den har en tendens att pendla och slå emot saker när man absolut inte vill.
Prylarna levererades (tusen tack Afaf!!!) och jag blev mer än nöjd med allt. Kikaren ligger bra i handen och känns stabil på alla sätt. Ingen plastig känsla utan gedigen.
Bilden i den är riktigt klar. Kanonkontrast!! Testade den på baksidan här hemma där det fanns lite ledljus från några gatlyktor en bit bort och där jag med blotta ögat inte såg mer än ett blurrigt mörker trädde alla detaljer fram när jag tog kikaren till hjälp.
Vid åteljakten häromdagen använde jag åter kikaren och även där fick jag stor hjälp. Visserligen har jag åtelbelysning men man ser ändå att sikten förbättras avsevärt med kikaren och könsbestämning av t.ex. vildsvin underlättas. Nu längtar jag till att få testa den i skogen på natten med endast svagt månljus. Då får jag verkligen se om det där sista också funkar bra.

måndag, november 04, 2013

En perfekt kväll



Blev igår eftermiddag sugen på att jaga lite. Nippe och Pata hade varit ute under förmiddagen på rådjursjakt men jag själv fick sova ut efter en trevlig gåsamiddag i goda vänners lag kvällen innan.
Kollade av prognosen och den lovade uppehåll och stadig SV på runt 4 m/s, vilket brukar innebära nästan vindstilla i skogen. Är det något som är trist är när det droppar konstant från träden så man hela tiden tror att svinen är på ingående så detta verkade ju lovande. Vi hade haft åtelkamerorna uppe ca en vecka men ingen hade kollat dem så vi visste bara att de troligtvis var där men ingen aning om när. Det fick bli lite ”old school” idag.
Drog ut en förfrågan till jaktlaget och Nippe var även han sugen trots några timmars jakt i benen.
19:59 svängde jag in på gården och plockade upp N. På vägen upp några km från åteln såg vi faktist två svin på vägen vilket vi inte gjort på många år och det var verkligen kul.
Även när vi smög ut till tornet hörde vi djur gå loss och springa iväg. Spännande.
Vi var nog på plats i kojan runt 20:25. Det blåste mer än jag förväntat mig och löv och smågrenar trillade hela tiden till marken. Vi satt och lyssnade men hade det kommit en ensam gris smygande hade vi aldrig hört den.
Plötsligt lyser himlen upp från vänster och jag tittar bort. Ser då ett stjärnfall som lös länge (1-2 sek) innan den brunnit upp och slocknat. Helt otroligt. Nästan som ett fyrverkeri utan knallen. Nippe såg samma sak så jag såg inte i syne. ;)
Tiden flyter på och rätt vad det är har vinden mojnat helt och det blir sådär härligt tyst i skogen. Det dröjer egentligen inte så länge innan vi hör knak rakt framifrån och sen lite prasslande följt av fler knak.
När vi förvissat oss om att det verkligen var vildsvin på väg och inte en serie grenar som trillade ner tog jag på mig kåporna. Hör hur de kommer närmare och närmare och blir helt säker på att de kommer för nära. Det låter som de går upp i slänten där vi sitter och kommer gå direkt mot tjärträdet mellan oss och foderautomaten. Där är det kolmörkt då åtelbelysningen inte når dit. Dilemma...men bara att avvakta.
Ser skuggorna komma ut vid automaten och nu var allt som det skulle. Upp med Bruno och kolla genom siktet. Två stora och tre väldigt små. Hmmm. Vi sitter och kollar och dividerar. En av de stora står helt stilla rakt under automaten och ser jättestor ut och de tre små kultingarna som precis förlorat sina ränder står tätt runt. Den andra stora går framför de andra lite fram och tillbaka.
Jag lägger ner bössan och tar upp handkikaren. Får en rätt bra silhuettbild efter en stund och tycker mig se en pensel men absolut inga spenar. Vi dividerar lite till och beslutar att köra på med den stora ensamma. Ner med kikaren och fram med Bruno igen. Kort därpå blir det fritt skottfält bakom och jag skickar 11,7g hälsning med avsändare Bruno.
Den sedvanliga kalabaliken kommer som ett brev på posten och vi hör gris till höger, vänster och rakt fram. Dock ser både jag och Nippe att ”vår” gris beger sig till vänster.
Vi avvaktar lite och hör hur suggan frustar in sina kultingar en bit bort. När det tystnat helt går vi ner och kollar skottplatsen. Mörka löv och blött är ingen bra kombo för eftersök. Tog en kort stund innan vi såg blodet som låg där grisen stått. Med lampa och näsan i marken började sen en sökning som var knepigare än vi trodde. Vi såg ljust lungblod blandat med mörkt blod. Ett tag hittade vi inget och sen dök det upp en droppe på ett löv. Grisen hade stuckit till vänster för att direkt vinkla bort från oss mot det håll den kom ifrån. Sen vikit av till vänster igen och sneddat ner mot ett dike/bäck som nu nästan var uttorkad. Det var liksom ingen rak flykt utan mer sicksackande. Till sist låg den där på sidan och vi kunde andas ut. 

Den hade inte gått mer än kanske 40m men det tog sin tid att hitta fram. Kulan hade gått in perfekt i bogen men ut lågt och lite bak så det hängde ut lite fettslamsor från bukhålan. Urtagningen visade att kulan gått genom båda lungorna, rispat hjärtat och touchat levern i framkant vilket förklarade det mörka blodet vi hittade. Dock var resten intakt så allt var bra.
Fram med selen och dra ut till vägen. Nu fick jag även tillfälle att bruka den transportgallerlåda/flak jag köpte i somras från tyska Gehetec, eller Wildträger som det heter på tyska. Riktigt smidigt att bara lasta upp och köra.
Urtagning visade en kanongris på 67 kg LV och det var en gylta och ej en galt som jag först trodde. Under buken hade den rätt långt hår som liksom tovat ihop sig till en tofs. Det var den jag trodde var penseln. Lurigt lurigt!!
Denna kommer till största delen att bli till korv men det blir en annan historia.
Förresten...
Vad tror ni jag önskade mig efter stjärnfallet?

onsdag, oktober 30, 2013

Fondkokning och pastejmakeri

Igår blev det ett race i köket som fortsatte i morse.
I söndags styckade vi älgkalvarna som sköts första veckan och både lever och ben togs omhand. Jag körde på samma recept som innan (som det bloggats om tidigare) och det hela gick smidigt. Sådär lagom kaos i köket när två recept skulle följas samtidigt och prylarna var utspridda överallt.
Frugan kom ibland med positiva tillrop från soffan: "Oj vad gott det doftar".
Som vanligt nöjer jag mig aldrig att följa receptet och kör alltid minst dubbel sats.
Leverpastejen blev snabbt klar och fonden fick sjuda över natten. I morse silade jag bort alla ben och grönsaker och nu står det hemma och reducerar.
Tror det blir kanon detta. :-)

söndag, oktober 20, 2013

Film från gårdagens jakt

Här har vi då filmsnutten från gårdagens jakt när jag skjuter älgkalven.
Kameran sätts igång när älgarna efter att ha kommit travande stannat upp bakom några granstammar 30 m från mig. Jag har editerat bort lite dötid efter skotten och på väg fram till kalven.  ;)


Fint sällskap

Idag hade jag fint sällskap på passet. Elliott hängde med i ett par timmar.

Igår var en bättre dag

Puh. Skrev ett långt och utförligt inlägg på passet igår men det blev fel vid överföringen och hela inlägget försvann. Sååå drygt att skriva om. Det var ju trots allt så mycket bättre förra gången. ;)

Nippe mailade ut i förrgår att vi fick välja pass själva och det var först till kvarn. Då jag inte suttit på Brånet ännu en morgon i år så knep jag det passet.
Detta var den kallaste morgonen hittills denna säsong och strecket kröp ner till minus fem. Det fick bli dubbla långfillingar. Då Brånet är ett rent drevpass behövde jag inte smyga ut precis i gryningen utan hade god tid på mig. Var faktist något sent ut men inte värre än att jag satt i tornet 07:10. Omöjligt att ta sig ut tyst med frosten.
Det var mycket tisslande och tasslande hela tiden då de sista löven som klamrade sig fast i trädens frusna grenar fick se sig besegrade och till sist släppa taget för att sakta falla till marken med en lätt duns.
Tiden flöt iväg och frukosten klarades av. Plötsligt tycker jag mig höra ett knak rakt fram. Jag fokuserar men bruset i radion gör det omöjligt att höra vad som händer. Av med ljudet och nu kommer knaken närmare.
Snabbt på med kåpor och greppa bössan. Då kommer ko med dubbelkalv travande. De ser kanske min yviga rörelse när jag tog bössan och stannar till bakom några granar i en hög och jag passar då på att starta kameran på bössan. Tio sekunder senare tycker kon att det är säkert att fortsätta och sätter fart. Jag svingar fram rödpunkten till en glugg och när andra kalven visar sig skriker Bruno till.
Jag ser på kalven att den är träffad med då den inte lägger sig skickar jag en bula till. Därefter går den 20 m innan den lägger sig och ko med enkelkalv fortsätter söderut. 
Strax efteråt ropar Tony i grannlaget upp mig och meddelar att han stötte djur på väg ut till passet så jag bugar och bockar och tackar för älgarna. Det lönar sig att vara tidigt på pass.

Detta blev den tredje kalven jag skjuter på samma pass på fyra år så man kan lätt säga att detta nu är mitt favoritpass. :)

fredag, oktober 18, 2013

Älgkalv för Pata

Efter två dagar med "otur" för mig och lite stolpe ut körde vi på igen i Onsdags.
Morgonen gav inget men grannlaget hade sett ko och kalv som hunden skulle släppas på. Alla satt redan bra till utom jag som satt helt avsides och nu fick väldigt bråttom att köra runt allt för att ta mig till det superheta Brånet där jag tidigare skjutit två kalvar vid samma scenarion.
Rapporterna kom strax efter släpp från Bernt i grannlaget att han siktat dem och att det gick norrut. Så långt helt enligt planerna.
Älgarna jobbade sig nordost och kom närmare mig hela tiden. Plötsligt vinklar de 90 grader och går sydost istället. Hmmm. Det visade sig att de nog fick vind av Tony som hade pass norr om där de kom.
De fortsatte nu istället ner mot Pata som satt i det purfärska passet Björket som jag själv snickrade ihop några veckor innan älgjaktspremiären och som vi satte ut endast två veckor innan.
Pata har fyra fina skjutgator och i den mot väster kommer först kon och sen kalven på ca 50-60 m. Perfekt scenario där kalven stannar till med full bredsida mitt i gatan och kon befinner sig framför.
Ett välriktat skott från Pata som klyver hjärtat i två och mosar lungorna gör att kalven blir på stället.
En otroligt snabb rapport på radion skvallrar om Patas puls och efter lite repetering vet vi andra vad som hänt.
Här en lycklig Patrik med sin allra första älg. Stort grattis!!


måndag, oktober 14, 2013

Sitter och glor

Första dagen för älgjakt här nere i söder. Förväntningarna som vanligt på topp.
Förberedelserna har varit på topp och trots att allt blev som jag hoppades så blev det ändå fiasko.
Vi backar fem timmar.
Iförd bara en massa sockor var det en baggis att smyga ut mot passet. Halvvägs ut ser jag siluetten av ett rådjurshuvud mitt på stigen 60m fram. Upp med kikaren och konstaterar att det är en liten bock. Orkar inte stå där och vänta på att den ska lunka iväg självmant utan vaggar lite fram och tillbaka i hopp om att den ska ana oråd och smyga iväg. Fick rätt till 50%. Den ger sig av men skäller och gruffar på vägen.
Jag smyger vidare och kommer helt ljudlöst fram till tornet. Även klättringen uppför stegen går knarrfritt och jag får upp näsan över kanten på räcket. Slänger en jblick över hygget rakt fram och blir väldigt förvånad då det står en älg på ca 100m. Upp med kikaren och ser en massa taggar på ena sidan hornet. Oj oj oj. Denna är ju skjutbar och dessutom väldigt fin. Får snabbt in den i siktet men då den är ställd något från mig och inte helt ren bredsida avvaktar jag. Jag är på väg att skicka en bula några gånger men vill ha lite mer från sidan. Sakta går den åt höger och vinklar ytterligare lite bort från mig innan den lyckats komma bakom några träd och utom synhåll. SKIT!!! Varför sköt jag inte???
Kollar till vänster och ser då ett älghuvud till. Då reser sig ytterligare en tjur och jag får in även denna i siktet.  Fyra taggar... Och vi som bara skulle skjuta sex och uppåt. Puhhh. Denna går däremot med fin bredsida hela tiden.
Jag lockar lite och den lille stannar upp.
Varför lockade jag inte på den store?? Då hade den säkerligen vridit upp sig det där lilla jag behövde.
En stund senare fortsätter den lille bortåt och kvar sitter jag med stor förtvivlan och ångrar skottet jag inte sköt.
Ja, det sägs ju att man aldrig ska ångra ett icke avlossat skott men den som kom på det har nog inte haft en så fin tjur framför sig med en egentligen tillräcklig bredsida.
Nu känns det mest tungt och även färdigskjutet på tjurar i vår grupp så det är bara att sikta in sig på kalv och gris. Visserligen kviga kvar men det är lurigt att veta om en kalv är i närheten eller inte.
Vi får väl se hur det artar sig framöver. Jakten är inte riktigt över ännu.

torsdag, augusti 08, 2013

Skyddsjakt på gås

Igår slöt fem goa gubbar upp för en kort session av skyddsjakt på gäss som blivit en sanitär olägenhet.
Det kom bara två grupper och hållen blev rätt långa men tre föll i alla fall. Hade min actionkamera på bössan så här kommer en filmsnutt där man ser när jag träffar en gås.

måndag, juli 15, 2013

Skytte på löpande gris

Igår var en bra dag. Inte bara för att jag äntligen slipade och oljade köksbordet utan för att det var dags att testa skjutanordningen som Kalle snickrat ihop. Vi har länge diskuterat om att fixa fram en skjutbana för rörligt mål och jaktlagets konstruktör tog sig an uppgiften.
Slutprodukten var inte mer än att två man med lätthet bär med sig alla prylar inkl bössa och skott. Uppsättningen gick väldigt snabbt och strax ekade skotten genom skogen. Vi körde från lite olika avstånd och ändrade även hastigheten så grisen kom farande väldigt snabbt. Vi lät naturligtvis alla träd stå kvar mellan skytt och mål så att det skulle bli så naturligt som möjligt. Visst tog en del skott i träd och vi såg då att det antingen blev helbom eller en vinklad kula som tog på tvären långt bak i figuren. Framförhållningen på detta korta avstånd (30m) och medelhastighet var inte mer än ca 10cm.
Skyttet förbättrades sakta men säkert och med tre man blev det alltid någon som hade nåt att göra. Skytt, lindragare och kameraman. ;)
Hela anordningen är en stålvajer som spänns mellan två träd och sen en vagn som rullar på. Ett långt gummiband i ena änden av grisen och en flagglina i andra. Ju kortare gummiband, desto snabbare gris. Enkelt men snillrikt och välgjort. Då vi stod i en "dalgång" kan man sätta en högergris på andra sidan av vagnen och flytta sig tvärs över så man får skjuta på andra hållet liksom. Där blir det även då skott från upphöjd position.
Denna anordning kommer komma till väldigt stor nytta för jaktlaget och jag ser redan fram emot nästa skjuttillfälle.
Här är en liten filmsnutt där jag skjuter. Alla skotten var denna runda dödande.  

Nippe som körde två skott per runda avslutade sitt skytte med två femettor. Inte alls illa!!
Bjuder även på film med de två andra skyttarna. Kul att se våra olika skyttestilar.
Kalle:

Nippe:

onsdag, juni 19, 2013

Premiärsmyg

I år är det satt ärtor och vete på de annars öppna vallarna. Detta kommer naturligtvis att locka vildsvin så efter att ha sett några slag över en av åkrarna tog vi en premiärsmygning igår kväll. En väldigt fin och tyst kväll. Varmt och mycket mygg men underbart härligt att vara ute med Bruno på axeln igen.
Kalle, Nippe och jag smög från Ståltornet genom Trakabacken och ut mot skjutstolen. Nästan framme ser Nippe en stor ensam gris rakt fram ca 200m bort, dock en bit in på grannmarken. Den verkar inte störd utan vi kollar på den en kort stund men den viker av från åkerskanten och upp i en slänt där vi inte ser den mer. Vi hoppas att den ska gå mot oss men efter att ha väntat en stund smyger vi vidare. På håll, även det på grannmarken ser vi två hjortar, en spetshjort och en hind. Vi tror först på dov men efter att ha sett dem ge sig av lite senare tror vi nu på kron. Något dimmigt så vi hade inte helt klar sikt.
Vi smög vidare runt hela Traket utan att se något mer men kunde summera kvällen till 2 rådjur, 1 dov, 2 kron och 1 gris.
Jag passade på att plåta Nippe när han tog sig en titt från Vassentornet.

Härligt att det nu kommit igång igen. Om ett par tre veckor har nog svinen fått upp ögonen för ärtorna som bör vuxit till sig bra. Då kan det bli hett! :)

måndag, juni 17, 2013

Nya åtelkameror


Vid min resa till USA i April passade jag på att inhandla 2 st nya åtelkameror. Valet föll på Moultrie då vi innan varit väldigt nöjda med bildkvaliteten men att själva kameran varit lite si och så. Dock hoppas vi nu att de lärt sig av de många år av erfarenhet och att kamerorna nu ska hålla mycket längre.
En Moultrie M-880 Mini Cam och en Moultrie Panoramic 150 fick det bli. Den första är en vanlig IR kamera där bilderna är bra och ljusa på natten. Den andra är lite speciell och med handen på hjärtat var jag något skeptisk innan jag testat den. Efter en första runda blev jag dock övertygad att detta är ett väldigt bra köp. Man får en riktigt bra överblick av hela åtelplatsen och den täcker av typ 180 grader, inkl sensorer på samma område. Ni ser ju själva på bilderna att den lyser upp riktigt bra och bildkvaliteten räcker långt.



Nu vill vi bara ha lite fler svin på besök också så man får sätta sig. Än så länge bara 3 st som vi sparar då det nästan är de enda vi har.

onsdag, juni 05, 2013

Nytt försök

Då var det dags för ett nytt försök med lufttorkad skinka. Startvikt: 6,4 kg. Nu: 4,5kg efter 13 dagar i salt.
Har faktiskt haft 15-17 grader i garaget där det legat men av doften att döma har allt gått bra.
Nu ska den få torka till några dagar innan jag virar in den i tyg och hänger undan den.

fredag, april 12, 2013

Laddstege klar

Tog en tur till Kalle i tisdags kväll och laddade upp en stege med de nya FMJ kulorna från Prvi Partizan. Lite varmare ute så kan en provskjutning genomföras.

tisdag, april 02, 2013

Filmsnutt från förra veckan



Har nu efter många timmar lyckats klippa ner filmen från förra veckan till nåt vettigt att se på.
Tycker ändå att det inte blir exakt lika bra kvalitet som originalfilmen men bra nära.
Nu får ni i alla fall se hur den nya actionkameran funkar under nattetid i pannlampornas sken.
 

Fiskafänge

Frågade barnen igår morse ifall vi skulle ut och isfiska lite och fick ett rungande Ja till svar.
Chokladen värmdes och så var vi klara. Väl ute på isen var det helt orört. Solen sken och ca fyra graderi luften. Vi tog oss tvärs över sjön och borrade ett gäng hål. Trots idogt pimplande var det dött i hålen. Först när jag hällt upp varm choklad till barnen och satt mig ner drog det till en borre på ett par hekto. Skönt. :-)
Efter det luckrades det liksom upp och tusenbröderna kom igång. När det hände lite var det plötsligt mycket roligare. Dessutom mojnade den kalla vinden och det värmde riktigt gott. Vi var nog på isen i 3,5h och då var det ändå barnen som ville vara kvar.
Ändå rätt härligt med is i April. :-)

tisdag, mars 26, 2013

Förbannelsen bruten

Denna kväll hade egentligen för bra förhållanden för att vara en bra vakkväll men när man minst anar det så händer saker.
Kalle och jag var på plats i kojan strax efter 20. Riktigt tyst kväll och helt vindstilla. Ett par minusgrader gjorde inget och vi satt och lyssnade en stund. Strax började vi snacka och mobiltelefonerna åkte fram och vi skulle testfota i mörkret. Sen fortsatte vi prata på och när vi av en slump höll tyst i tre sekunder hör vi snöfras och vilt som rör sig. Något förvånade hänger vi ut huvudet genom gluggarna och lyssnar. Jodå, gris på väg in. Dock stannar grisarna till strax innan åteln och börjar vädra. Inte bra.
När de börjar gå igen halar Kalle upp bössan och jag börjar fumla efter den nya kameran. Nu ska här filmas.
Grisarna stannar till tre meter innan automaten och vänder sedan om och börjar gå tillbaka snett uppför slänten vi sitter i. Samtidigt slår jag på kameran under jackan för att dölja det höga pipet som visar att den snurrar. Får precis fram den i gluggen och pekar mot åteln när Kalle klämmer av ett skott.
Vad faan sköt han på undrar jag. Från där jag satt såg jag bara träd men Kalle hade en fin glugg ner till den lilla av de två svinen som halkat lite på efterkälken. En 98%-ig måne, snö och 8x förstoring gjorde saken enkel. Den större grisen stack surt iväg och muttrade en del på vägen men vi hörde att det frasade i snön ner till vänster. Ingen idé att vänta utan pannlampor på och sen ner och kolla.
Jodå, den hade inte gått mer än 15m. En fin liten galt på 15-20kg LV.
Stort grattis till Kalle för ett kanonskott och en fin gris!


Men förbannelsen då, tänker ni nu... Vad var det för nåt?
Jo. Jag har alltid hävdat att man aldrig får skjuta något på ett pass när man har någonting nytt med sig. Spelar ingen roll hur liten eller stor saken är. Är den ny så är det bara att sitta av passet och hoppas på nästa gång.
Ikväll var Contour ROAMen med som var så ny den bara kunde bli PLUS att Kalle hade en ny ljuddämpare på pipan så dubbelt upp. Därmed är förbannelsen bruten. From nu ska jag alltid ha med nåt nytt på passet bara för att. ;)

Dags igen

Luriga vindar som nästan ligger rakt över åteln, alldeles för ljust och knappt några besök.
Varför då sätta sig och vaka?
Varför inte? :-)

söndag, mars 24, 2013

Åtelkoll med bockmaterial

Var uppe och kollade till åtlarna idag och det var väl blandade känslor.
På ena åteln (WTC) var batterierna i kameran så dåliga att den endast tagit dagsbilder på en fin get. Dock såg jag att svin varit framme så tills nästa gång hoppas jag på bättre info då det nu sitter nya starka batterier där i.
På vår andra åtel (ST) hade det varit lite mer liv och även fler bilder. Tyvärr var svinbesöken väldigt sporadiska, ca 3-4 besök på en vecka, och då kameran beslutat att ställa tillbaka datumet 7 dagar och tiden ca 7h så blir det lite gissningslek på exakta tider.
Det som dock var glädjande är den bock tillsammans med två getter som verkar gå där väldigt frekvent. Alltid kul att se rådjur på marken och denna bock verkar ha några fina horn på G. Med tanke på formen och utlägget gissar jag att det kan vara en avkomma till den medaljbock jag sköt förra året, bara ca 700m därifrån.


























Jag kan dela med mig av en bild på svinen som går där nu. En grupp om 5 grisar i blandad storlek. Åtminstone två av dem är i lagom avskjutningsbar storlek. Får se när det blir bra förhållanden för en sittning.















torsdag, mars 21, 2013

Sugen på jakt

Efter ett tips av Kent så inköptes en actionkamera, Contour ROAM. Ska bli kul att testa den live. Provfilmningarna hemma på barnen funkade kanon så nu hoppas jag på ett jakttillfälle strax. Osäker på om det kommer funka på åteln trots bra fast belysning. Det är väl bara att testa.

Kollade förresten av båda våra åtlar i helgen men det var rätt dött på båda. Misstänker att grannlaget åtlar friskt med godsaker. Egentligen den enda anledningen jag kan komma på när det överallt rapporteras om vildsvin i överflöd. Vi åtlar ju bara med korn som innan funkat bra men har de nu fått annat att kalasa på så...
Försvinner bara snön nu så kanske det blir nån skyddsjakt på gås. Då kommer ju kameran väl till pass. :-)

onsdag, mars 13, 2013

Tala är silver...

Som ordspråket lyder: Tala är silver, tiga är guld.
Stig snackade i Augusti vilket resulterade i denna fina trofé. Jag är dock rätt säker på att valören ej hade blivit bättre ifall Stig knipit igen. :-)
Hur som helst. Fick den nyligen bedömd och det resulterade i 122,1 p och en silvermedalj. Jag är jättenöjd. Jag lär ju inte lyckas skjuta en lika fin eller bättre under min livstid.

Denna bock plus en 70 kg galt på åtel i November är allt jag fick nedlägga under "ordinarie" jaktsäsong. Naturligtvis har jag spenderat åtskilliga trevliga timmar i skogen men skottillfällena har uteblivit. Bland annat har jag haft med mig båda barnen på drevjakt på rådjur vilket varit spännande och kul. Får vi bara lite extra tur och får skjuta något med så tror jag att det finns goda chanser till föryngring i jaktlaget.

På matlagningsfronten är jag helsåld på rökt sidfläsk från vildsvin. Jag är därför numera extra försiktig när jag flår runt buken på svinen.
Har ena låret från senaste galten i frysen som väntar på varmare väder. Tanken är ett nytt försök på lufttorkad skinka. :-)
Det andra låret blev julskinka. Jösses vad gott och det tyckte inte bara jag. Hela familjen stämde in så nästa års beställning är redan lagd.

Detta inlägg har jag gjort med Blogger appen i min mobil så kanske att det blir lite fler uppdateringar framöver när det nu är lite lättare. :-)