fredag, mars 20, 2009

Delrapport om åtelbelysningen

Efter att ha haft lampan på plats i 1 vecka var det bra med besök. Under en och samma kväll var det besök av 3 olika grupper under 50 min (!) och lite senare denna (se bild) lite större ensamma gris. Inte på en enda bild ser jag att de tittar mot lampan och de verkar inte bry sig alls. Man ser ljuskäglan från lampan precis till höger om grisens huvud vid ena ställningsbenet.
Dock så har jag vid två tillfällen sett ensamma lite större grisar som bara varit med på en bildsekvens i bakgrunden och inte gått fram till åteln. Vet inte om dessa blivit störda av lampan eller om de helt enkelt skiter i den mat vi lägger ut. Ena grisen såg ut som den mer eller mindre sprang genom åteln och den andra grisen närmade sig sakta men stack iväg på den sista bilden (av 3) men då hade den ju redan stått i rampljuset i ca 25-30sek så jag vet inte om det var ljuset som skrämde.
Vi har dock inte suttit och vakat vid åteln ännu (haft ryggskott i 2 veckor) så den rapporten får jag skjuta på. ;)

fredag, mars 13, 2009

Belysning på ena åteln

Efter en hel del surfande och pratande med polare inhandlades denna lampa på Jula, (med hjälp av kompisen Peter. Tack!).
Enligt specen ska den inte tåla hur mycket vatten som helst och därför monterade jag den på en 45mm regel och drog en plåt runt så att den är väderskyddad. Fäster allt med spännband så blir det ingen åverkan på träd samt att det är ruskigt lätt att flytta.
Lampan har 2 st LED och ger ett riktigt bra ljus. Vi satte den på ca 2,3m höjd och den gav då utslag på 9m. Testade inte längre bort då skogen tar vid.
Första dagarna hade vi inte kameran på plats men det verkade inte varit framme några grisar på åteln. Kanske lampan som skrämde lite. Vi slängde dit kameran och efter ytterligare några dagar var det svin framme. Vi kunde på bilderna se att de var lite försiktiga och på någon bild står alla 4 grisarna och tittar direkt på lampan. Dock så var de på åteln mellan 18:43 och 20:21 så de verkar ha vänjt sig vid lyset.
Jag har ställt in lampan så att den har max känslighet och är tänd ca 3,5 minuter varje gång. Känns som att det kan vara en bra tid. Då kan man vänta minst 30sek innan man skjuter och ändå ha 3min på sig att få till ett bra skott. Jag tror att det kan gynna om man inte skjuter direkt efter att lampan tänds, oavsett om den har tänts och släckts flera gånger efter varandra.
Allt för att grisarna inte ska associera lampan med fara.
Ska bli riktigt intressant att sitta första gången vid denna åtel och kanske komma till skott. :)

lördag, mars 07, 2009

Gåsjakt :)



Idag har vi skyddsjagat gås. Mycket fågel i luften men få på marken.
Det blev 3 st för mig och 4 för Nippe och Kalle. Inte en lugn stund från det att vi satte oss vid 05:30 fram till 08:10. Ingen tid för kaffe men det gör inget så länge det händer saker. :)